DIREKTOR MEĐUNARODNOG INSTITUTA IFIMES

Bećirević: Nakon izbora Dodika za novog-starog predsjednika SNSD-a, slijedi raspad ove stranke

Front25.04.15, 10:55h

Bećirević: Nakon izbora Dodika za novog-starog predsjednika SNSD-a, slijedi raspad ove stranke
Kandidovanje samo jednog čovjeka za mjesto predsjednika političkih partija nije znak moći već znak slabosti i partija i njihovih lidera, ocijenio je u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović - piše novinska agencija Patria

 

Najrazvijenije države svijeta, smatra Bećirović, su upravo one koje imaju najrazvijenije demokratije, izuzev nekoliko bogatih država, koje nisu demokratske ali su ekonomski moćne zbog npr. bogatstva u energentima. 

 

- Šta onda mogu očekivati građani Bosne i Hercegovine od takvih lidera i izabranih na takav način. Sasvim sigurno nikakvog vidnijeg napretka, a ni blagostanja u sadašnjosti, a ni u predvidljivoj budućnosti – rekao je Bećirović.

 

Dvije vodeće i jedna opoziciona partija u BiH danas održavaju redovne kongrese patrija na kojima će za predsjednike stranaka ponovo izabrati stare lidere.

 

Delegati Saveza za bolju budućnost BiH, Hrvatske demokratske zajednice i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) biraju u Tuzli, Mostaru i Istočnom Sarajevu na stranačkim kongresima stare predsjednike za ponovne lidere ovih stranaka. Fahrudin Radončić, Dragan Čović i Milorad Dodik nemaju stranačke protukanidate.

 

- Radi se o kongresima političkih stranaka kojima je zajedničko, da za kandidata za predsjednika stranke imaju samo po jednog jedinog kandidata. Vjerovatno bi to neki protumačili kao znak moći tih kandidata. Međutim, to predstavlja znak slabosti, jer lideri koji se nisu spremni suočiti u demokratskoj utakmici sa ozbiljnim protiv kandidatima ne zaslužuju da budu lideri – kritizirao je Bećirović. 

 

On dalje objašnjava da SNSD već duže vrijeme ne funkcionira kao politička stranka nego kao Milorad Dodik. Radi se o autokratski vođenoj stranci, stranačku diktaturu Dodik pokušava uspostaviti kao način života i vladanja ne samo u Republici Srpskoj (RS). 

 

- Budući (re)izbor Dodika za novog-starog predsjednika SNSD-a je samo nagovještaj skorog raspada te stranke, ali i neizbježnih velikih problema u RS-u, jer je Dodikova strahovlada u posljednjoj deceniji za građane RS-a proizvela enormno siromaštvo, a za Republiku Srpsku  kao entitet „vječno“ dužničko ropstvo - zaključio je Bećirović za Patriju.

 

(nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook