KUDA IDE ČOVJEČANSTVO

Kinezi šokirali svijet: Modificirali ljudski gen

Hronika24.04.15, 18:32h

Kinezi šokirali svijet: Modificirali ljudski gen
Kineski znanstvenici uvjeravaju da su uspjeli izmijeniti gene ljudskog embrija. Dok ih jedni osuđuju, drugi opravdavaju postupak činjenicom da bi se na taj način mogle spriječiti mnoge teške nasljedne bolesti

Dok kineski znanstvenici uvjeravaju da su uspjeli izmijeniti gen ljudskog embrija, svijet je na nogama i već se suprotstavljaju oni koji u tom ne vide ništa loše jer bi se na taj način moglo eliminirati sve što bi nasljedno moglo biti negativno za rođenu djecu i protivnici umjetnih promjena gena koji se pitaju što će ostati od obiteljskih loza.
Ali i sami Kinezi svoj su postupak ocijenili nedovoljno zrelim. Znanstveni kineski tim ubrizgao je 86 zametaka i pričekao dva dana. Preživio je 71 embrio, a zatim su 54 genetski testirana. Otkrili su da je DNK umetnuta u samo 28 embrija. Pokušali su modificirati gen odgovoran za beta-talasemiju koja je smrtonosni poremećaj krvi, javlja portal Nature.com

 

'Prestali smo jer moramo imati uspješnost od sto posto da bismo uspješno genetski modificirali embrij. Proces je još nedovoljno zreo', rekao je voditelj projekta Huang iz klinike za planiranje obitelji.

 

Protivnici genetskih modifikacija smatraju da proces nikada neće biti zreo i osuđuju ideju za koju smatraju da je etički potpuno neispravna i ne mogu zamisliti 'iskrivljene nasljednike obiteljske loze'.

 

Ideju podržavaju oni koji misle da bi se modifikacijom gena mogle spriječiti mnoge teške nasljedne bolesti, a spominju se cistična fibroza i nekoliko vrsta karcinoma.

 

Kineskim znanstvenicima koji očito namjeravaju nastaviti s istraživanjima u prilog ide činjenica da su testirali samo mrtve embrije. Prema njihovim razmišljanjima genetska modifikacija nad zdravim embrijima trebala bi donijeti veću uspješnost.

 

Istraživanja će Kinezi nastaviti na štakorima i stanicama odraslih ljudi i tako pokušati proces učiniti što uspješnijim.

 

(tportal/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook