ŠTA JE POZADINA UPADA GOMILE INSPEKTORA NA SAJAM 'GRAPOS-EXPO 2015'?!

Načelnik Gračanice za DEPO Portal: Vodite mene, ne zatvarajte sajam! Sve je ovo strašna politička igra!

Hronika24.04.15, 13:56h

Načelnik Gračanice za DEPO Portal: Vodite mene, ne zatvarajte sajam! Sve je ovo strašna politička igra!
Kako DEPO Portal saznaje, nalog je upućen iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK, a najvjerovatnije se radi o potezima kontraverznog direktora Besima Durakovića, koji je u bh. javnost dospio u februaru prošle godine nakon sukoba sa načelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem

 

Jedan od najpoznatijih i najuspješnijih privrednih sajmova u BiH koji se svake godine održava u Gračanici, "GRAPOS-EXPO 2015" ove godine našao se na meti kantonalnih inspektora, ili, kako tvrdi i načelnik Gračanice Nusret Helić, i direktor Sajma Nedžad Nuhanović - sve je to jedna strašna politička igra onih kojima je ovaj tradicionalni skup uspješnih bh. privrednika trn u oku.


Ovogodišnji sajam otvoren je 21. aprila i trebao je trajati do večeras, kada je u 18 sati trebalo biti upriličeno njegovo svečano zatvaranje. I sve je teklo uobičajeno, kada se danas, tačno u podne, ispred Sajma zaustavilo nekoliko službenih automobila i 20-tak kantonalnih inspektora 'upalo' na lokaciju, među izlagače.


- Ovo nikada nigdje nije zabilježeno! Nakon četiri uspješne godine, u kojima su u Gračanici izlagali najveći domaći privrednici, kao i oni iz regiona, doživjeli smo da nam svaki dan nenajavljeno dolaze inspektori, a danas ih je došlo blizu dvadeset. Pa, nisu ovdje kriminalci, ovdje su ljudi poduzetnici!, očajnički je prokomentarisao za DEPO Portal direktor Sajma GRAPOS-EXPO, Nedžad Nuhanović.


On, također, dodaje da je siguran da iza ove neshvatljive akcije stoji grupa privrednika iz Gračanice kojima smeta uspjeh sajma koji je odavno prešao granice BiH i nametnuo se kao prestižno ime bh. privrede.


- Na nalogu koji su mi inspektori pokazali stoji da je NN grupa poduzetnika podnijela prijavu na osnovu koje je pokrenuta inspekcijska akcija, što je van svake pameti! Nijedan zakon o inspekcijama to ne poznaje, mora se jasno znati ko i zašto nekoga prijavljuje... Očito da sve ovo ima političku pozadinu!   

 

grapos-expo-inspekcija-4


Ni načelnik Opštine Gračanica, Nusret Helić, ne krije svoje ogorčenje onim što se danas dogodilo, zbog čega je ovogodišnji 'GRAPOS-EXPO 2015' morao biti prije vremena zatvoren.


- Inspektori su dobili nalog za kontrolu, kao da se ovdje okupljaju kriminalci, a mi godinama nastojimo prezentovati pozitivnu stranu naše privrede i slati lijepu oruku o uspješnim domaćim privrednicima, koji su za ovu zemlju od ogromne važnosti. Rekao sam im: Vodite mene, ne zatvarajte sajam! Ovo je atak na ovaj uspješni događaj i na Gračanicu, i ubijeđen sam da je sve ovo jedna velika politička igra!, rekao je za DEPO Portal načelnik Helić.


Inače, kako DEPO Portal saznaje, nalog je upućen iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK, a najvjerovatnije se radi o potezima kontraverznog direktora Besima Durakovića, koji je u bh. javnost dospio u februaru prošle godine nakon sukoba sa načelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem i njegovih tvrdnji da mu je kantonalni inspektor nudio mito od 100.000 KM.


U epicentru zbivanja tada su bili masovni protesti radnika uništenih tuzlanskih firmi koji su se sastali sa načelnikom Imamovićem na temu revizije privatizacije i neophodnosti procesuiranja kriminalaca koji su uništili ova preduzeća. Tom prilikom radnici su zatražili ostavku direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Besima Durakovića, tvrdeći da je godinama mirno posmatrao pljačku tuzlanskih preduzeća.

 

grapos-expo-inspekcija-5


Da li je direktor kantonalne inspekcije 'kumovao' i degradiranju najpoznatijeg privrednog sajma u BiH, te šta su stvarni razlozi inspekcijske kontrole ostaje da se vidi... No, nakon današnje inspekcijske akcije GRAPOS-EXPO 2015 je prekinut prije vremena i neplanirano zatvoren.


A o kakvom sajmu se radi, tek da podsjetimo da GRAPOS-EXPO tradicionalno organizuju BOMS-expo i Općina Gračanica, uz sponzorstvo BH Telecoma, Kovan - Eko line i HST CNC technik, te uz pokroviteljstvo Vijeća ministara BiH, Vlade FBiH i Vlade TK.


Otvaranju sajma ove godine, uz zvaničnike Opštine Gračanica, prisustvovali su i madame Claire Bodony, ambasadorica Republike Francuske u BiH, Bego Gutić, premijer TK, kao i Amir Zukić, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, ističući njegov primarni cilj - promociju i afirmaciju domaćih poduzetnika i privrede iz okruženja.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa/Foto:A.Hadžić)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook