FOTO/ EROL ČOLAKOVIĆ U LEGENDARNOM 'ŠETALIŠTU'

Nesvakidašnji prvomajski preformans u Sarajevu: Ko me šiša kada Bosna stoji...?

DEPO Art23.04.15, 14:52h

Nesvakidašnji prvomajski preformans u Sarajevu: Ko me šiša kada Bosna stoji...?
Multimedijalni bh. umjetnik Erol Čolaković Šehić, sa dugogodišnjom adresom u Švicarskoj, ponovo će izazvati pozornost na sarajevskoj likovnoj i društvenoj sceni novim performansom "Tko/ko te šiša kada Bosna stoji..!?"

 


Kafana "Šetalište" i Nedim Tabaković - Čuka su jedino mjesto u Sarajevu koje od 1991. u kontinuitetu obilježavaju 1. maj, Praznik rada, a muzičko scenski "igrokaz" dobrano je povezan sa svima onima koji su kroz tranziciju i privatizaciju izgubili svoje radno mjesto, i time i osnovno ljudsko pravo - paravo na rad.


Čolaković-Šehić je našoj publici poznat kao vrstan foto-umjetnik, dugogodišnji član ULUPUBIH-a, nagrađen ove godine na godišnjoj uzložbi, reditelj i scenarista.

 

U zadnje vrijeme njegove izložbe često su obogaćene ostalim secenskim elementima, kao i performansom.


Osmog avgusta 2012. godine performansom "Ler iznad romanijskog gnijezda" javnim šišanjem učinio je omaž veklikom hrvatskom konceptualnom umjetniku i prijatelju Tomislavu Tomu Gotovcu, ali ujedno pokrenuo cijelodnevni program -izložba, te projekcija filma koji je ukazivao na probleme osoba sa smanjenim mentalnim kapacitetima u konfliktnim i postkofliktnim društvima poput našeg.


Ovoga puta tema rada je BRADA kao esteski,socijalni i drustveni fenomam, a kroz brijanje iste umjetnik nas vodi do samih početaka ljudske vrste, mislilaca stare Grčke i Rima, prvih zabrana koje je 1698. uveo Petar Veliki u Rusiji, viktorijanskog doba, vremena Marksa, Engelsa, Lenjna pa sve do 21. stoljeća kada neko po imenu Muhamed želi u EU ili US, ali…


Njegova suradnica u ovom performansu nosiće kostim ili izvedbu haljine kraljice majke presvete Katarine Kosače koja je univarzalni simbol vjekovne, i u rijetkim vremenima prekinute, neslobode kroz koju Bosna prolazi.


Ako želite saznati šta će se sve dešavati, dođite na pravomajski uranak u Šetalište, legendarno okupljalište generacija '70-tih i '80-tih, gdje će tačno u podne krenuti performans "Tko/ko me šiša kada Bosna stoji..!?"

 

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook