U Domu mladih 5. maja

Florence Hartmann specijalna gošća na premijeri filma 'Heroji u bijelom' Esme Velagić i Sanele Kapetanović

Mediji21.04.15, 11:14h

Florence Hartmann specijalna gošća na premijeri filma 'Heroji u bijelom' Esme Velagić i Sanele Kapetanović
Florence Hartmann, novinarka i bivša glasnogovornica Haškog suda, inače počasna građanka Sarajeva, bit će specijalna gošća na premijeri dokumentarnog filma “Heroji u bijelom” čiji autori su Esma Velagić i Sanela Kapetanović, a koja je planirana da se održi u sarajevskom Domu mladih 5. maja u 19.30 sati


Film je snimljen u produkciji Udruženja za zaštitu historijskih vrijednosti BiH „Haber“ iz Sarajeva kojeg predvode producenti Omer Edo Hadrović i Nedžad Ajnadžić.


Kroz autentične dokumente i izjave svjedoka on obrađuje potresne priče iz cijele BiH tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine, te govori o herojskom učešću doktora, ljekara i drugog medicinskog osoblja u odbrani od agresije kada su se i najosjetljivije hirurške operacije izvodile bez anestezije i sa običnim pilama.

 

U filmu govore ukupno 22 doktora iz cijele BiH. Neki od njih su Srećko Đikić, Goran Akšamija, Ilijaz Pilav, Beno Kulovac, Jasminka Dželilović, Enisa Mulalić, Ismet Gavrankapetanović, Mirsad Selimović, Aida Lolić.


Inače, udruženje “Haber” do sada je realiziralo niz uspješnih projekata koji su doživjeli zapažene rezultate kao što su dokumentarni filmovi: “Vanzemaljci iznad Sarajeva”, “Krvavi ples po šeheru”, “Daleko je Tuzla”, “Dobrovoljačka 2. i 3. Maj”, “Ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva”, “Prvi korpus Armije RBiH”… Naredni projekat ovog udruženja bit će dokumentarni film “Sarajevo taxi”. 


(Fena/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook