OD ROBINJE DO NAJMOĆNIJE ŽENE SVIJETA

Lice anđela, duša đavola: Ko je bila i kako je izgledala prava sultanija Hurem?

ŽENA iN20.04.15, 15:20h

Lice anđela, duša đavola: Ko je bila i kako je izgledala prava sultanija Hurem?
Bila je zanosna ljepotica raskošnih oblina koja je pokorila najmoćnijeg vladara i cijeli svijet...

 

Zapadni svijet pamti je kao Rokselanu, a orijentalni kao Haseki Hurem sultaniju. Ipak, rođena je kao Aleksandra Anastazija Lisovska 1506. godine u današnjoj Ukrajini, tadašnjoj Carskoj Rusiji.


Otac joj je bio pravoslavni sveštenik i bio joj je namijenjen sasvim običan život, sve dok joj krimski Tatari nisu pobili porodicu, a nju odveli kao robinju i prodali je za harem moćnog Sulejmana Veličanstvenog.


Narod je za nju govorio da je vještica i vračara, a evropski dvorovi smatrali su je najvećom spletkašicom koja ne preza ni od koga i ni od čega.

 

sultanija-hurem


Po prirodi borbena, lukava, vješta u manipulisanju ljudima, umiljata kao jagnje i opasna kao vuk, donijela je odluku da postane gospodarica. Svojim umiljatim osmjehom i radošću kojom je zračila brzo je osvojila vladara i postala njegova miljenica, a potom i žena.


Ona je promišljeno i ciljano u međuvremenu prihvatila islam, kako bi napredovala na ljestvici moći. Sljedeći korak je bio rađanje djeteta, i to muškog, potencijalnog sultanovog nasljednika.


Kao visprena žena sa jasnim ciljem da obezbijedi presto za svoje sinove, vješta u intrigama i vrlo bliska sa sultanom, smišljeno je eliminisala jednog po jednog protivnika.


Ona je bila prva robinja koja je postala sultanija. Ona je bila prva žena kojom se vjenčao jedan sultan.

 

Rokselana ili Hurem je jedina sultanija kojoj je poslije rođenja princa nasljednika dozvoljeno da ostane sa sultanom na dvoru cijeli život.


Bila je jedina žena koja je imala ulogu sultanove savjetnice. Ona je donekle osnažila ulogu žene na osmanlijskom dvoru, sposobna da iz sjenke utiče na kolebljive vladare.

 

(Kurir.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook