Na obilježavanju stradanja u Jasenovcu

Vučić i Dodik: Vi krvnici ste učinili svoj posao, ali slabo, mi smo opstali i živimo

Hronika19.04.15, 20:50h

Vučić i Dodik: Vi krvnici ste učinili svoj posao, ali slabo, mi smo opstali i živimo
"JASENOVAC je najstrašnije stratište i svojevrsni ponor ljudske vrste, ali je na nama da premostimo taj ponor iskrenim praštanjem", kazao je srpski premijer Aleksandar Vučić

 

Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju u Donjoj Gradini na sjeveru BiH, gdje je obilježena 70. obljetnica proboja dijela logoraša iz Jasenovca, da ratove iz 90-ih godina prošlog stoljeća na području bivše Jugoslavije nije moguće razumijeti bez značenja zločina u tome koncentracijskom logoru iz Drugog svjetskog rata.

 

"Sukobe 90-ih nemoguće je razumijeti bez značenja riječi Jasenovac, dubine boli i pitanja patnje srpskog naroda, njegovog kolektivnog straha od konačnog istrjebljenja zapadno od rijeke Drine", rekao je Vučić na obljetnici oblježavanja stradanja u logoru Jasenovac i Donja Gradina.

 

Dodao je da je Jasenovac srpski "Yad Vashem". "Ovo je naš srpski Yad Vashem. Ovo je mjesto našeg najvećeg stradanja. Ovo je mjesto našeg postojanja. Ovdje su nas skupljali da nas unište", istaknuo je Vučić. Pri tome je istaknuo kako se i danas nagađa o broju žrtava koje su ubijene u Jasenovcu.

 

"Naše sjećanje na Jasenovac ne smije biti zasnovano samo na višedesetljenim trvenjima o broju žrtava. Ipak nećemo i ne smijemo dopustiti da nas ponižavaju (tvrdnjama) kako mnogi koji su ubijeni ustvari nisu ni živjeli", dodao je Vučić.

 

Pozvao je na praštanje premda je to što se događalo u Jasenovcu ocijenio "strašnim", ali i na potrebu okupljanja svih onih koji su povezani sa žrtvama i stradanjima da se ujedine u osudi zločina.

 

"Obveza je pripadnika svih naroda iz kojih su potjecale žrtve, kao i onoga na čijem je teritoriju uspostavojen ovaj strašni logor smrti da pamte, da usađuju ljubav, praštanje, nezaborav i razumijevanje", istaknuo je predsjednik srbijanske vlade.

 

"Ne smijemo i nećemo dozvoliti da nas ponižavaju govoreći kako mnogi koji su ubijeni u stvari nisu niti živjeli. Sukobe 90-tih nemoguće je razumjeti bez shvaćanja značenja riječi Jasenovac, dubine bola i patnje srpskog naroda, kolektivnog straha od istrebljenja zapadno od rijeke Drine. Naše sjećanje nije matematičko niti političko, već ljudsko", rekao je Vučić dodavši da Jasenovac i njegove žrtve ne smije razdvajati buduće generacije.

 

"Mržnja koja je gradila Jasenovac i Gradinu je strašna, tuga koju izaziva je strašna, a čak i oprostiti ovdje je strašno - moramo i možemo, ali je strašno. Zbog toga ovdje možemo učiniti samo dvije stvari. Prva je da pognemo glavu, da je spustimo u položaj onih koji je nisu spuštali ni pred klanje, da odamo počast i pokažemo da se sami kajemo pred svakim zločinom koji je počinila naša vrsta, koja se zove čovjek, ponekad bez ikakvog razloga, a poslije da podignemo glavu visoko i kažemo: vi krvnici ste učinili svoj posao, ali slabo, mi smo opstali i živimo. Živi Srbija, živi Srpska", naglasio je Vučić.

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istaknuo je kako Srbi ne trebaju zaboraviti, ali ne i prijetiti osvetom. "Sloboda je najskuplja riječ u srpskom jeziku", rekao je Milorad Dodik.

 

"Mi nismo ovdje došli da prijetimo i nikada nećemo nikome prijetiti osvetom, ali je veoma teško zaboraviti i sebe uvjeriti da trebamo šutjeti o ovom zločinu", rekao je Dodik. On tvrdi da su Srbi vjerovali u bivšu Jugoslaviju, ali da je to bila zabluda, jer su bivša Jugoslavija i njezine komunističke vlasti prema njegovim riječima zbog navodnog pomirenja "skrile činjenicu da se u Jasenovcu dogodio najveći zločin".

 

Brojna izaslanstva nazočila su obilježavanju stradanja u logorima Jasenovac i Donja Gradina, a među njima su bili predstavnici židovske i romske zajednice. Stradanja u Donjoj Gradini obilježavaju se 22. travnja. Toga je datuma skupina od 1.075 preostalih logoraša 1945. krenula u proboj iz logora Jasenovac, a samo njih 127 se domoglo slobode.

 

(index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook