Provedba sporazuma o sukcesiji

Slovenija zatražila od Srbije povratak kulturne baštine

Kultura18.04.15, 23:23h

Slovenija zatražila od Srbije povratak kulturne baštine
Slovenija je predala Srbiji popis 313 djela svoje kulturne i diplomatske baštine koja se nalaze u nekadašnjim saveznim ustanovama bivše SFRJ, muzejima u Beogradu i u arhivima te zatražila njihov povratak prema sporazumu o sukcesiji koju su potpisale sve nasljednice.

 

 

 

Visoka predstavnica Slovenije za pitanja sukcesije Ana Polak Petrič potvrdila je za ljubljanski "Dnevnik" da je popis 313 umjetničkih predmeta i dokumenata koji se nalaze na teritoriji Srbije predala juče ambasadoru Srbije u Ljubljani Aleksandru Radovanoviću koji je odbio da to komentariše.

 

 

Vraćanje zajedničke kulturne i diplomatske baštine do sada nije bilo u središtu sukcesijskih pregovora koja su se koncentrirala na materijalnu imovinu, nekretnine i finansijska sredstva, a očekuje se da će povratak te baštine duže trajati, što pokazuju slični slučajevi prilikom raspada država.

 

 

Slovenačka predstavnica za sukcesiju kao sljedeći korak Ljubljane očekuje posjetu njihovih eksperata Srbiji radi verifikacije predanog popisa.

 

 

Ona je optimista jer je, dodaje, uspješno već podijeljen najveći dio umjetničkih slika i skulptura koji su se nalazili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima nekadašnje SFRJ po svijetu.

 

 

I Slovenija je u tom procesu dobila natrag djela svojih autora.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook