IZJAVA SEDMICE/ REUF BAJROVIĆ

Javna preduzeća nisu stranački plijen i treba da ih vode najbolji, a na samo podobni kadrovi!!!

Front18.04.15, 13:00h

 Javna preduzeća nisu stranački plijen i treba da ih vode najbolji, a na samo podobni kadrovi!!!
Prvi veliki okršaj između HDZ-a BiH i DF-a dogodio se povodom posjete Reufa Bajrovića mostarskom „Aliminijumu“ i „Elektroprivredi HZHB. Reagirao je sam predsjednik HDZ-a Dragan Čović koji je napao ovu Bajrovićevu posjetu... Reagirao je i Bajrović, koji je ustvrdio da Čović laže, te pojasnio o čemu se tu zapravo radi

 

Protekla sedmica je pokazala da koalicioni partneri HDZ BiH i DF različito vide načine kako će vladati u naredne četiri godine. To se ponajbolje vidi u slučaju odnosa prema upravama i direktorima javnih preduzeća.

 

Dok HDZ želi da čim prije zgrabi svoj (poveliki) dio izbornog plijena ne birajući sredstava, dotle DF traži da se poštuju evropske demokratske procedure koji nalažu da javna preduzeća budu depolitizirana i da se promjene vrše u skladu za zakonskim i vremenski određenim mandatima njihovih uprava i direktora

 

Prvi veliki okršaj između HDZ-a BiH i DF-a dogodio se povodom posjete Reufa Bajrovića mostarskom „Aliminijumu“ i „Elektroprivredi HZHB. Reagirao je sam predsjednik HDZ-a Dragan Čović koji je napao ovu Bajrovićevu posjetu jer se, po njemu, prilikom ove posjete i u njenom protokolu nisu poštovala „hrvatska obilježja“.

 

Reagirao je i Bajrović, koji je ustvrdio da Čović laže, te pojasnio o čemu se tu zapravo radi:

 

- Ovo je providni pokušaj sprečavanja depolitizacije javnih preduzeća. Javna preduzeća nisu stranački plijen i treba da ih vode najbolji, bez obzira na njihova politička i druga uvjerenja.

 

Neovisno o tome kako će se narastajući sukob oko upravljanja javnim preduzećima rješavati između koalicionih partnera, ova Bajrovićeva izjava, kao i neke slične ranije, vraća nada da će se u javnu upravu i preduzeća početi uvoditi princip kompetentnosti i poštivanja evropskih demokratskih procedura u njihovom upravljanju.

 

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook