OD 20. DO 22. APRILA U HOTELU HOLIDAY

Nove modne zvijezde na sceni: Šta nas čeka na 34. Nivea BH Fashion Week Sarajevo?

Nedjeljni magazin17.04.15, 11:48h

Nove modne zvijezde na sceni: Šta nas čeka na 34. Nivea BH Fashion Week Sarajevo?
Kreacije budućih domaćih dizajnerskih zvijezda koji će se predstaviti na 34. Nivea BH Fashion Week Sarajevo u sklopu "Natječaja za mlade dizajnere - Perwoll New Generation 2015" naći će se na modnoj pisti dugačkoj čak 50 metara....


Projekt „Perwoll New Generation 2015“, natječaj za mlade dizajnere u sklopu 34. Nivea BH Fashion Week Sarajevo, pokrenut je s ciljem da stručnu i širu javnost upozna sa stvaralaštvom mladih autora i pruži im podršku u promoviranju svog rada.


Stručni žiri koji čine profesori iz struke, afirmisani modni dizajneri i eminetne ličnosti, izabrali su dvadeset  finalista, koji će imati priliku pokazati svoje stvaralaštvo na prestižnoj pisti najuticajnijeg modnog događaja u državi 34. Nivea BH Fashion Week Sarajevo, na natjecanju mladih dizajnera – „Perwoll New Generation 2015“.

 

perwoll-new-generation-2015-fashion-week3


Prošle godine, pobjednik i nositelj titule "Perwoll New Generation 2014" je Marko Feher, čija je kolekcija u jakoj konkurenciji osvojila najviše ocjene stručnog žirija prvog modnog natječaja.


- Poslije Nivea BH Fashion Week Sarajevo je sve krenulo burno. Srećan sam što je moj rad prepoznat od strane modnih znalaca. Ubrzo se predstavljam na 33. Nivea BH Fashion Week Sarajevo s svojom samostalnom revijom za brend "Funky Guerrilla" sa limited edition kolekcijom "Black Edition". Nakon toga, uslijedili su pozivi. Jedini sam pozvan iz BIH da predstavim zemlju i svoj rad. Prvo sam u Ljubljani imao izložbu u trajanju od mjesec dana, na njihovom najvećem sajmu mode "Month of Design". Pored toga, dobio sam poziv na jednom od pet najvećih sedmica mode u svijetu "Vancouver Fashion Week", gdje je kolekcija "Neuništivi" pokupila velike pohvale svjetske javnosti, kritičara, medija. Dovoljno je reći da je kolekciju objavio najpoznatiji modni časopis "Vogue", nakon kojega kolekciju objavljuje veliki broj medija iz cijelog svijeta, pa tako i Britanski "Glamour". Pobjeda na takmičenju mladih dizajnera na neki način pružila mi je priliku da se profesionalno počnem baviti poslom koji volim, i nadam se da će novi pobjednik "Perwoll New Generation 2015" polako i sigurno graditi blistavu budućnost u modnom svijetu, rekao je Marko Feher, koji će se revijalno predstaviti domaćoj javnosti s kolekcijom "Neuništivi" u utorak, 21. aprila.

 

perwoll-new-generation-marko-feher


On je ujedno ove godine i jedan od članova stručnog žirija koji bira novu dizajnersku zvijezdu modne scene.


Među dvadeset finalista „Perwoll New Generation 2015“ nalaze se: Anela Škrijelj & Amela Kreanović, Anel Plančić, Amra Alibabić, Amra Zulić & Suada Sedić, Dragana Telić, Dragana Todorović, Ilderina Šljivo, Jelena Gvozden, Jasmina Omerović - Begović, Lucija Vrcić & Maja Sabljić, Mihreta Alomerović, Marijana Pećanac, Marina Bijelić, Nataša Erić, Selma Bijedić & Ana Balić i Tihana Todić.


Pobjednik i nositelj druge titule „Perwoll New Generation 2015“ natječaja za mlade dizajnere, dobija novčanu nagradu od 1000 eura i besplatno učešće na 35. Nivea BH Fashion Week Sarajevo - jesen/zima 2015.

 

perwoll-new-generation-2015-fashion-week2


Osim pobjednika i nositelja druge titule "Perwoll New Generation 2015", autori pet najboljih kolekcija "City Impression", i autori pet najboljih "Ekoloških ili Etno kolekcija" dobijaju besplatno učešće i svoju samostalnu reviju na 35. Nivea BH Fashion Week Sarajevo - jesen/zima 2015.


Nivea BH Fashion Week Sarajevo postao je daleko više od modnog projekta. Za sve ove 33 sezone održavanja projekta, jedna od aktivnosti Udruženja manekena i modnih kreatora BiH i izvršnog producenta modne agencije Abc Models je upravo razvoj mladih poduzetnika koji otpočinju vlastiti biznis u svijetu mode.


Cilj Nivea BH Fashion Week Sarajevo je doprinijeti većoj motivaciji mladih i njihovom aktivnom učešću u procesima zapošljavanja i životu lokalne zajednice, odnosno da se kroz obuku mladih za preduzetništvo i finansiranje biznis ideja, razvije poduzetništvo mladih i pruži podrška samozapošljavanju i smanjenju nezaposlenosti mladih.

 

(DEPO PORTAL/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook