STRAVIČAN PLAN

Pronađena druga crna kutija, Lubitz pomno planirao rušenje

Hronika02.04.15, 17:34h

Pronađena druga crna kutija, Lubitz pomno planirao rušenje
Pronađena je druga crna kutija iz zrakoplova Germanwings kojeg je kopilot Andreas Lubitz prošli tjedan namjerno srušio u francuskim Alpama, potvrdili su francuski tužitelji

 

Kopilot Germanwingsa, za kojeg se sumnja da je namjerno srušio zrakoplov sa 150 putnika u francuskim Alpama, navodno je lagao liječnicima govoreći im da je na bolovanju iako je tada upravljao komercijalnim zrakoplovima, piše njemački tisak, a istraga otkriva da je na internetu pretraživao stranice o samoubojstvu.

 

Pozivajući se na izvore bliske istrazi, njemački dnevni list Bild piše da je 27-godišnji Andreas Lubitz zatražio liječničku pomoć zbog vida. Iako je liječnicima rekao da je pilot, a spominjao je i kompaniju Germanwings, Lubitz je namjerno zatajio da i dalje radi, iako to zbog svog zdravstvenog stanja nije smio.

 

Da je liječnicima rekao da još radi, oni bi možda bili narušili povjerljiv odnos između liječnika i pacijenta i obavijestili njegova poslodavca, kompaniju Germanwings, da je Lubitz opasan za druge.

 

Prema dokumentaciji koju je Bild dobio na uvid, Lubitz je krajem 2014. imao prometnu nesreću i žalio se na probleme s vidom. No, njegov motiv da pilotu ne dopusti povratak u kabinu Airbusa 320 i da, kako se čini, namjerno sruši zrakoplov, i dalje je zagonetka.

 

Iz zdravstvenog kartona vidljivo je da je Lubitz uzimao lijekove za depresiju, tjeskobu i napadaje panike te umirujuće sredstvo Lorazepam.

 

Njemački istražitelji su istodobno objavili da je Lubitz prije fatalne nesreće na internetu tražio podatke o sigurnosnom mehanizmu vrata pilotske kabine. Također je, dodaju istražitelji, na internetu pretraživao stranice o samoubojstvu.

 

Podsjetimo, zrakoplovna nesreća prošli je tjedan zgrozila cijeli svijet. Iako se na početku sumnjalo u tehničke probleme na zrakoplovu, strašna istina uskoro je izašla na vidjelo - kopilot Andreas Lubitz namjerno je srušio zrakoplov u francuskim Alpama i u smrt odveo 150 putnika i članova posade. Do tog podatka istražitelji su stigli preslušavajući podatke s prve crne kutije.

 

Kasnijom istragom ustanovljeno je da je Lubitz patio od depresije, a da je čak i Lufthansa znala da je kopilot iza sebe imao tešku depresivnu epizodu dok je bio u pilotskoj školi.

 

Lufthansa i Lubitz svojedobno su odlučili prekinuti njegovu pilotsku obuku na više mjeseci, ali je on nakon toga prošao liječnički pregled i dobio potvrdu da može letjeti.

 

Kad je 2009. nastavio obuku, nadležnima u pilotskoj školi predočio je liječničke potvrde u kojima stoji da je imao 'prethodne epizode teške depresije', objavila je Lufthansa, navodeći pojedinosti iz komunikacije putem elektroničke pošte između Lubitza i pilotske škole.

 

Državni odvjetnik u Duesseldorfu u ponedjeljak je objavio da je Lubitz, prije nego što je dobio pilotsku dozvolu, bio liječen zbog sklonosti samoubojstvu.

 

Potvrde o bolovanju, koje su prošlog tjedna pronađene poderane, ukazuju da je Lubitz patio od bolesti koja ga je dokrajčila. Germanwings je objavio da nije dobio potvrdu o bolovanju za dan kad se dogodila tragedija.

 

Lufthansa je prepisku između Lubitza i pilotske škole nakon interne istrage proslijedila državnom odvjetništvu u Duesseldorfu, objavila je tvrtka.

 

Osiguravatelji su rezervirali 300 milijuna dolara za pad zrakoplova Germanwingsa, izvijestila je u utorak Lufthansa. Iznos obuhvaća financijsku naknadu obiteljima poginulih i trošak srušenog zrakoplova.

 

Odvjetnici koji zastupaju neke od žrtava pada zrakoplova Germanwingsa zatražili su u utorak dodatne psihijatrijske preglede pilota.

 

 

(tportal/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook