Zavirite im u imovinske kartice

Koliko su bogati novi državni ministri: Imaju stanove, kuće, vikendice, ušteđevine... Samo jedan se nije 'snašao'

Front02.04.15, 08:26h

Koliko su bogati novi državni ministri: Imaju stanove, kuće, vikendice, ušteđevine... Samo jedan se nije 'snašao'
Napokon je Bosna i Hercegovina dobila Vladu, njezini članovi najavili su novi put države i bolji život građana, a hoće li i kako obećanja ispuniti, bit će jasnije već krajem ove godine

 

Izvor: Dnevni list


Jedno je sigurno – predsjedatelj i članovi Vijeća ministara ‘rođeni su pod sretnom zvijezdom’ jer je Europa preokrenula odnos prema BiH stavljajući ekonomiju ispred suhe i visoke politike i sebe na raspolaganje kako bi država krenula naprijed.


Uostalom, zašto ne reći – EU je glavni kreator socioekonomskih reformi u BiH iza kojih je čvrsto stala sa svojom logistikom, a koje Vijeće ministara sada treba konkretizirati i provesti u djelo. Tko su, privatno, članovi nove državne Vlade?


Šta posjeduje Zvizdić


Predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić (SDA) rođen je prije 51 godinu u Sarajevu, doktor je arhitektonskih znanosti. Docent je na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu i, kako doznajemo, nema namjeru napustiti nastavnički posao.


Radio je godinama u sarajevskom Unioninvestu, zatim u Ministarstvu prostornog uređenja RBiH, Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša Federacije, bio je i premijer Sarajevske županije. Oženjen je i ima sina.


U svoju imovinsku karticu upisao je da je vlasnik kuće u Gornjem Butmiru, vrijedne 180.000 maraka, vikendice u Hadžićima čija je vrijednost 65.000 KM, poslovnog prostora u Sarajevu, vrijednog 130.000, stana i garaže u Sarajevu u vrijednosti od 150.000 maraka, a posjeduje i zemljište u Hadžićima. Ima automobil vrijedan 20.000 maraka, a do 2025. godine mora otplatiti kredit u iznosu od 24.716 maraka. Prema onome što stoji u kartici, njegova supruga nema nikakve imovine osim što je suvlasnica stana i garaže u Sarajevu.

 

Ministar vanjskih poslova Igor Crnadak (PDP) rođen je 1972. u Zadru u Hrvatskoj, a završio je Ekonomski fakultet u Banjoj Luci. Bio je urednik radiopostaje Big, dopisnik Glasa Amerike, direktor tvrtke ‘Braniko’ čiji su vlasnici on i njegov stranački kolega Branislav Borenović. Radio je i kao savjetnik u Fabrici duhana Banja Luka, zatim kao profesionalni glavni tajnik PDP-a.


Prema imovinskoj kartici, Crnadak posjeduje dva stana u Banjoj Luci, jedan u vrijednosti od 70.000, a drugi vrijedan 200.000 maraka. U Milosavcu kod Laktaša ima zemljište vrijedno 3000 maraka i automobil čija je vrijednost 15.000 maraka. Njegov udio u tvrtki ‘Braniko’ procijenio je na 60.000 maraka, a Crnadak ima i ušteđevinu u iznosu od 23.000 KM. Njegova supruga vlasnica je poslovnog prostora u Banjoj Luci, vrijednog 95.000 maraka, ima ušteđevinu od 10.000 KM, automobil od 10.000 i kozmetički salon u Banjoj Luci vrijedan 10.000 maraka. Ona do 2020. mora vratiti banci kredit u iznosu od 95.000 maraka, a on ima kredit od 8000 KM s rokom otplate do 2016. godine.


Vjekoslav Bevanda (HDZ), koji zamijenio funkciju predsjedatelja Vijeća ministara za funkciju ministra financija i trezora, rođen je u Mostaru 1956. godine, a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu. Prvo je radio u mostarskom ‘Sokolu’, potom je bio direktor APRO banke u Mostaru, pa član Uprave Eurošped grupe Zagreb. Obavljao je i funkciju federalnog ministra financija.


Prema imovinskoj kartici koju je sam popunio, vlasnik je stana u Mostaru, ali nije naveo vrijednost, ima vikendicu u Donjoj Blatnici kod Čitluka vrijednu 130.000 KM, ušteđevinu od 38.000 maraka i kredit u iznosu od 150.000 koji mora vratiti do 2028. godine. Njegova supruga posjeduje stan u Splitu procijenjen na 150.000 KM, automobil od 12.000 KM i ušteđevinu u iznosu od 25.000 maraka.


Šarović dobio odštetu


Marina Pendeš (HDZ), nova ministrica obrane, rođena je prije 51 godinu u Travniku. Završila je Vojno-tehničku akademiju u Zagrebu, radila je u Tehničko-remontnom zavodu u Travniku. Tijekom rata bila je časnica HVO-a, a od 1999. do 2003. radila je u HT-u u Vitezu. Obavljala je nakon toga dužnost ministrice prostornog uređenja Srednjobosanske županije, a od 2004. zamjenice državnog ministra obrane. Prijavila je da od imovine posjeduje stan vrijedan 45.000 maraka, automobil od 6000 KM i ušteđevinu ‘tešku’ 6000 maraka.

 

Adil Osmanović (SDA) koji je na lanjskim izborima izabran za zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a novi je državni ministar civilnih poslova. Ima 52 godine, rođen je u Lukavcu, završio je Gazi-Husrev begovu medresu, Filozofski fakultet u Prištini i magistrirao na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu. Rat ga je zatekao na dužnosti tajnika općine Teslić, u ratu je bio predsjednik Ratnog predsjedništva te općine, zatim zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a, potpredsjednik Republike Srpske, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice. Od imovine posjeduje dva stana u Tešnju i kuću u Tesliću, ima ušteđevinu u iznosu od 58.000 maraka, a supruga posjeduje automobil vrijedan 6000 maraka.

 


Mirko Šarović (SDS), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ne može se pohvaliti velikom imovinom. U imovinskoj kartici naveo je da jedino posjeduje kuću u Istočnom Sarajevu, ne navodeći njezinu vrijednost i automobil. Šarović je rođen prije 59 godina u Rogatici, a završio je Pravni fakultet u Sarajevu. Radnu karijeru počeo je u Famosu, radio je i u Unisu, a potom je bio tajnik općine Novo Sarajevo i na toj dužnosti je dočekao rat. U ratu je bio tajnik i predsjednik Izvršnog odbora općine Istočno Novo Sarajevo. Bio je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva, potpredsjednik RS-a. Godine 2000. izabran je za predsjednika RS-a, a 2002. za člana Predsjedništva BiH, da bi u travnju 2003. podnio ostavku.
Tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown smijenio ga je s položaja potpredsjednika SDS-a i zabranio mu političko djelovanje. Bio je optužen za organizirani kriminal, proveo je gotovo godinu dana u pritvoru, da bi ga Sud BiH oslobodio svih optužbi. Na ime odštete dobio je 132.000 maraka i visoki predstavnik ukinuo mu je zabranu političkog djelovanja.
Za državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa izabran je 2012. da bi 2013. bio smijenjen, iako je po svim ocjenama radio dobro i smatran je najboljim ministrom u prošlom sazivu Vijeća ministara. Jučer je ponovno preuzeo tu funkciju.


Pilot i profesor


Semiha Borovac (SDA) na položaj ministrice za ljudska prava i izbjeglice stigla je s funkcije državne koordinatorice za reformu javne uprave. Ima 60 godina, rođena je u Sarajevu i završila je Pravni fakultet. Karijeru je počela kao stručna suradnica u Savezu sindikata RBiH. Radila je zatim u općini Novo Sarajevu, bila je zamjenica ministra pravosuđa Sarajevske županije, od 1998 do 2005. zastupnica i izaslanica u Parlamentu Federacije. Semiha Borovac je od 2005. do 2009. godina bila gradonačelnica Sarajeva, a na općim izborima prošle godine izabrana je za zastupnicu u Parlamentu BiH. O njezinom imovinskom stanju gotovo ništa se ne zna. Njezin suprug je vlasnik jedne popularne sarajevske pizzerije.


Nepoznato je i imovinsko stanje Dragana Mektića (SDS), ministra sigurnosti. On je rođen u Prnjavoru 1956. godine , a od 2010. je na funkciji ravnatelja Službe za poslove sa strancima BiH. Diplomirani je pravnik i od 1980. radio je u službama unutarnjih poslova i obavještajnim službama, a jedno vrijeme bio je zamjenik državnog ministra sigurnosti.


Slavko Matanović (DF) novi je ministar prometa i veza. Rođen je u Brčkom 1958. godine, završio je Vojnu gimnaziju u Mostaru, Zrakoplovnu vojnu akademiju u Zadru, diplomirao je engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu i magistrirao ekonomiju u Brčkom 2010. godine. Službu u bivšoj JNA napustio je 1991. i radio jedno vrijeme kao profesionalni pilot, a potom kao profesor engleskog jezika u Srijemskim Karlovcima. Bio je član Vlade Brčko Distrikta i nakon što je napustio SDP, prešao je u Demokratsku frontu. Njegovo imovinsko stanje je nepoznato.


Najmanje poznat široj javnosti, uključujući i njegovu imovinsku karticu, 37-godišnji je Josip Grubeša (HDZ) iz Mostara, novi državni ministar pravosuđa. On je profesor latinskog jezika i rimske književnosti i sociologije. Doktorirao je 2010. godine i radi na Filozofskom fakultetu u Mostaru gdje je pročelnik odjela i suradnik u Institutu za latinitet. Latinski jezik predaje na još nekoliko mostarskih fakulteta.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook