Upozorenje vozačima

Sanacije klizišta i odroni otežavaju saobraćaj širom BiH

Hronika02.04.15, 08:09h

Sanacije klizišta i odroni otežavaju saobraćaj širom BiH
Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, saobraćaj se ovoga jutra odvija po pretežno mokrom ili vlažnom kolovozu

 



Na magistralnom putu M-14.1 Bijeljina-Šepak kod mjesta Glavičice u toku su radovi na sanaciji klizišta zbog čega će se danas (02.04.) u vremenu od 08 do 15 sati saobraćaj povremeno obustavljati.



Radovi na sanaciji klizišta izvode se i na regionalnom putu Hadžići-Igman (lokacija Crvene stijene), gdje se također saobraćaj povremeno obustavlja u vremenu od 08 do 16 sati.



Skreće se pažnja na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz, a posebno izdvajaju se putni pravci: Tuzla-Bijeljina, Bugojno-Novi Travnik, Sarajevo-Foča, Jajce-Banja Luka i Brod na Drini-GP Hum.



Zbog radova na sanaciji oštećenja magistralnog puta M-18 na dionici Brod na Drini-GP Hum saobraćaj se obustavlja više puta u toku dana, u trajanju do 30 minuta.



Na autoputu A1 saobraćaj se odvija po pretežno mokrom kolovozu, bez vanrednih ograničenja.



Vozači se savjetuju da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila. Napominje se da je zimska oprema zakonski obavezna do 15.04.



Na graničnim prijelazima pojačan je promet vozila ali nema dužih zadržavanja.



U skladu sa Ugovorom koji je potpisan sa JP Ceste FBiH o obavljanju poslova pomoć-informacije na javnim cestama u dijelu Federacije BiH, BIHAMK je dužan da, bez naknade, svakom motorizovanom učesniku u saobraćaju godišnje pruži tri usluge tehničke pomoći na cesti, a najviše jednu uslugu tokom mjeseca, sa ciljem stavljanja vozila u mobilno stanje. Ukoliko se kvar ne može otkloniti BIHAMK je dužan i ukloniti vozilo sa ceste do najbližeg servisa. Besplatne usluge pomoći na cesti BIHAMK je obavezan pružiti učesnicima u saobraćaju u sljedećim kantonima: Unsko-sanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski, Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski i Sarajevski kanton.



RADOVI:

 


MAGISTRALNI PUTEVI:


M-4
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
Doboj-Gračanica,(most preko potoka Dubovac),zbog sanacionih radova saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
M-6.1
Kružni tok na ulazu u Široki Brijeg, na raskrsnici magistralnog sa regionalnim putem, zbog sanacionih radova saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila.
Nevesinje-Mostar dionica (Nevesinje-Bakračuša), zbog sanacionih radova na snazi su privremene obustave saobraćaja u trajanju od 10 minuta, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju.
M-16
Jajce Banja Luka ( lokaliteti Lučina i Bočac) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.
M-16.2
Prozor-Jablanica, (na izlazu iz Prozora, u dužini od 1 km) u toku su sanacioni radovi, pa se saobraća naizmjenično. Također, zbog ulegnuća kolovoza u blizini Jablanice, usporeno je saobraćanje.
M-17
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima) i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.
M-18
Tuzla-Bijeljina, u mjestu Požarnica (zbog klizišta) saobraća se usporeno-jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone.
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-zabrana za vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara, u toku su radovi na sanaciji oštećenja, zbog čega se saobraćaj povremeno obustavlja u trajanju do 30 minuta.



REGIONALNI PUTEVI


R-403a Kamenica-Tržačka Raštela (u naselju Gata) zbog sanacije klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 30 tona (osim autobusa i cisterni za prevoz mlijeka).
R-418b Konjic-Buturović Polje (Jezerine) zbog klizišta potpuno je obustavljen saobraćaj. Saobraćaj prema Buturović Polju odvija se putem iz Čelebića preko novog mosta.
R-442a Hadžići-Igman (lokacija Crvene stijene)-zbog izvođenja hitnih radova na otklanjanju stijenskih masa na kolovozu, saobraćaj će se u vremenu od 08 do 16 sati, odvijati iz povremene polusatne obustave saobraćaja. Također, na istom regionalnom putu, na području Brezovače zbog klizišta saobraća se otežano, jednom trakom
R-445 Zenica-Tetovo, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji saobraćaj se odvija jednom trakom (dionica od kružne raskrsnice Crkva do prevoja gdje se nalazi pekara “Pariz”).


KANTON SARAJEVO


-Zbog izvođenja radova na izgradni polietilenskog priključka za objekat hotela “Zagreb”, danas od 18 do 23 sata obustavlja se saobraćaj u ulici Vladimira Perića Valtera, od raskrsnice sa ulicom Turhanija do raskrsnice sa ulicom Maršala Tita.
-Zbog izvođenja neophodnih radova, usporeno se saobraća u ulicama Kromolj i Slatinski put u Vogošći (od br. 3 do br.87), saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook