Cijeli grad je pijaca

Zašto policija okreće glavu od šverca 'škije' na svakom koraku?

Hronika01.04.15, 19:58h

Zašto policija okreće glavu od šverca 'škije' na svakom koraku?
Akcija suzbijanja nelegalne prodaje duhana i duhanskih prerađevina, na zahtjev Fabrike duhana Sarajevo, se nastavlja. Tako se i Federalna uprava za inspekcijske poslove uključila i u svojim aktivnostima za mart i april ove godine planirala inspekcijske nadzore s ciljem sprečavanja nelegalne prodaje rezanog duhana

 

Oduzimanje robe

 

- Na traženje legalnih proizvođača i uvoznika cigareta, duhana i prerađevina od duhana i pojave sve veće nelegalne trgovine, Federalna uprava za inspekcijske poslove će u saradnji sa kantonalnim upravama provesti akciju suzbijanja ove pojave. Podsjećamo, kantonalne uprave su već provodile aktivne kontrole oduzimanja cigareta, duhana i prerađevina od duhana i nelegalnog prometa u više navrata, istakli su iz Uprave, te dodali kako su neargumentovane izjave pojedinih organa u kojima poučavaju inspekcijske službe da je suzbijanje nelegalnog prometa duhana i duhanskih prerađevina isključivo u nadležnosti inspekcija.

 

Federalna uprava za inspekcijske poslove, kazali su, poznaje svoju zakonom utvrđenu nadležnost, te je suvišno ukazivanje na to od drugih organa i prebacivanje cijele odgovornosti isključivo na inspekcijske organe.

 

- Isto tako, opće poznata je činjenica da duhan i duhanske prerađevine i cigarete u najvećem dijelu prelaze državnu granicu nelegalno, te da je organ nadležan za sprečavanje šverca zapravo Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO). Nije nepoznata činjenica da se prodaja duhana i duhanskih prerađevina vrši i na ulicama, uličnim trotoarima, mjestima koja nisu predviđena za prodaju, a da i policijski službenici ignorišu prodavače i suprotno svojim ingerencijama u takvim situacijama ne traže intervenciju inspekcije radi oduzimanja nelegalne robe, kazali su iz Uprave, te pozvali sve organe vlasti da aktivno učestvuju s ciljem suzbijanja ove negativne pojave.

 

Inspekcijski nadzori

 

U akciji suzbijanja nelegalnog prometa duhana, koju su najavili, učestvovaće i pripadnici nadležnih policijskih uprava, a poseban akcent djelovanja će biti usmjeren na organizatore i uprave pijaca koji se, ukoliko ne sprečavaju nezakonitu prodaju rezanog duhana, mogu i sami smatrati počiniocima prekršaja i snositi odgovarajuću prekršajnu, odnosno krivičnu odgovornost. 

 

I u toku 2014. godine, kako su kazali iz Federalne uprave, tržišni inspektori vršili su inspekcijske nadzore nelegalne prodaje rezanog duhana, uz izricanje zaštitne mjere oduzimanja robe kojom je počinjen prekršaj, na područjima Sarajevskog, Herecegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog i drugih kantona, samostalno ili u saradnji sa inspektorima UIO i uposlenicima MUP-a.

 

- U jednoj od zajedničkih aktivnosti u septembru 2014. na području Kantona Sarajevo od fizičkog lica-građanina je oduzeto oko 140 kg rezanog duhana bez porijekla, a predmet na nadležno postupanje su preuzeli inspektori Uprave za indirektno oporezivanje, istakli su iz Uprave za inspekcijske poslove.

 

Oduzeta roba vrijednosti 300.000 KM

 

Prethodnih dana Oslobođenje je pisalo o tome koliko koja institucija radi na  sankcionisanju nelegalne prodaje duhana, a potvrdu smo dobili za vikend kada su službenici Uprave za indirektno oporezivanje privremeno oduzeli raznu robu na području regionalnih centara UIO Sarajevo i Tuzla.


- Između ostalog, radi se i o određenoj količini akcizne robe kao što su cigarete, kafa i rezani duhan. Procijenjena vrijednost privremeno oduzete robe približno iznosi 300.000 KM. Protiv lica od kojih je roba privremeno oduzeta UIO će pokrenuti postupke pred nadležnim pravosudnim organima, saopštili su iz UIO.

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook