EU nakon 30 godina ukinula proizvodne kvote

Bh. farmeri traže pomoć vlasti: Ako se uvoz mlijeka poveća, ugasit će se domaće firme!

Biznis Klub01.04.15, 19:35h

Bh. farmeri traže pomoć vlasti: Ako se uvoz mlijeka poveća, ugasit će se domaće firme!
Nakon 30 godina EU ukida proizvodne kvote za mlijeko. To praktično znači da će mljekari u zemljama Unije moći proizvoditi mlijeko u neograničenim količinama. Ovakva odluka zadala je velike probleme mljekarima u BiH

 

Tvrde, ukoliko se uvoz mlijeka bude povećao, domaća proizvodnja će se potpuno ugasiti, a proizvođači će biti primorani zatvoriti svoje farme.

 

Od vlasti traže zaštitu domaće proizvodnje, uvođenje posebne vrste carnine na uvoz mlijeka, zatvaranje ilegalnih graničnih prijelaza, te uvođenje prelevmana.

 

Obećala je vlast pomoć, međutim najveći posao upravo je na entitetskim ministarstvima poljoprivrede, tvrde iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

"Na nama je da što prije radimo na ispunjavanju preostalih uslova za izvoz mlijeka u EU. Kada je u pitanju državni nivo, ključno je da ispunimo preostale uslove, na prvom mjestu izmjene i dopune Zakona o veterinarstvu", kaže Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

Nadležne institucije moraju iskoristiti mehanizme kako bh. tržište ne bi preplavili viškovi mlijeka iz EU. U suprotnom domaće mljekare potopit će mlijeko iz uvoza, što bi ugrozilo egzistenciju za više od 100 hiljada građana koji na direktan ili indirektan način žive od isporuke mlijeka. 

 

(federalna.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook