Pametna aplikacija otkriva

Raščistite profil: Saznajte koji prijatelji na Facebooku vas bacaju u depresiju, a koji raduju!

Zabava01.04.15, 16:50h

Raščistite profil:  Saznajte koji prijatelji na Facebooku vas bacaju u depresiju, a koji raduju!
Istraživanja pokazuju da emocije koje nam Facebook prijatelji dijele na postovima, imaju prave, mjerljive učinke na raspoloženje naših vlastitih statusa

 

 Ova interaktivna aplikacija primjenjuje znanstvenu metodu mjerenja osjećaja u postovima vaših prijatelja kako bi otkrila koji prijatelji najviše pozitivno utječu na vaše raspoloženje. 

 

Da biste odredili svoje naj prijatelje, ovaj alat uzima u obzir zajedničke prijatelje, koji se zajedno s vama pojavljuju na fotografijama i čije postove često "lajkate". Zatim se analizira ponašanje u postovima top 25 ljudi na tom popisu, odbacujući pritom svakoga tko je napisao manje od 10 statusa u posljednjih godinu dana ili čije postavke privatnosti skrivaju postove pa im aplikacija ne može pristupiti. 

 

Za mjerenje pozitivnosti i negativnosti Facebook postova, ova aplikacija koristi istu metodu koju su koristili i istraživači u martu ove godine kada su opisali učinak "emocionalne zaraze" na Facebooku. 

 

Za bilo koji status, ova metoda uspoređuje svaku riječ u tom statusu s popisom stotina pozitivnih riječi, kao što su "smiješno" i "pametno" te sa stotinama negativnih riječi kao što su "katastrofa" i "jadno". 

 

Iako je aplikacija slijepa na kontekst u kojem je neki status izrečen te iako ne razumije sarkazam, ironiju i sl., ova metoda empirijski korelira s emocionalnim sadržajem pisane poruke. Naime, ovaj sistem, poznat kao "Lingvističko istraživanje i broj riječi", razvijen je na Sveučilištu Teksas. 

 

U velikom broju statusa istraživači su otkrili poznate obrasce u podacima do kojih su došli mjerenjem. Stopa pozitivnih komentara je znatno veća vikendima. Raspoloženja rastu blagdana i u pozitivnom i u negativnom smjeru i pouzdano se spuštaju kad pada kiša (istraživači su također uspoređivali i lokacije korisnika s lokalnim podacima o vremenu). 

 

Aplikaciju isprobajte OVDJE

 

Dakle, ko je vaš najsretniji prijatelj na Facebooku? 

 

(tehnoklik.net.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook