ISTUP ZASTUPNICE SBB-A

Zana Marjanović: Razočaravajuće je što Novalić nije spomenuo kulturu, parlamentarci zbijaju šale na naš račun...

Front01.04.15, 12:51h

Zana Marjanović: Razočaravajuće je što Novalić nije spomenuo kulturu, parlamentarci zbijaju šale na naš račun...
Uprkos najboljoj namjeri i razumijevanju da ekspoze premijera FBiH Fadila Novalića nije mogao navesti sve prioritete, a znamo da ih ima dosta, simptomatično je da kultura nije ni spomenuta što je vrlo razočaravajuće. Moja obaveza kao umjetnika, kulturnog radnika te poslanice u Parlamentu FBiH je da premijera i ministre u Vladi FBiH napomenem na važnost kulture u našem društvu, te situaciju u kojoj se ona sada nalazi

Institucije kulture, nauke i umjetnosti u BiH nalaze se u teškom materijalnom, kadrovskom i organizacionom stanju i zahtijevaju značajniju podršku od strane svih nivoa vlasti. Ukoliko želimo nešto da promijenimo, moramo razumjeti i prihvatiti ideju da je kultura nezaobilazan faktor transformacije društva u cjelini, a ne samo zabava za šačicu kako ih mnogi vole nazvati – kulturnjaka. 

 

Jedan naš kolega parlamentarac je nakon posjete premijeri jedne predstave u Narodnom pozorištu Sarajevo, rekao: “Nemojte nikome reći da sam bio, ako sazna raja u Parlamentu gotov sam. Zezaće me da sam kulturnjak.” 

 

Sve dok mi koji smo u institucijama vlasti imamo takav stav prema umjetnosti i umjetnicima, naša pozorišta će biti prazna, filmovi rijetki, a naš kolega parlamentarac će zbijati šale sa kulturom i daskama okovanim ulazom Zemaljskog muzeja, institucije koja u sebi čuva najveći dio kulturnog i nacionalnog naslijeđa naše zemlje i svih njenih naroda.
Sada bih voljela ukazati na konkretne primjere i određene nepravilnosti u Prijedlogu budžeta FBiH za 2015. godinu.

 

Naime, pod ekonomskim kodom 614, naziva Tekući transferi i drugi tekući rashodi, navedeno je da je Tekući transfer drugim nivoima vlasti i fondovima, Transfer za kinematografiju, kod 6141, u Budžetu FBIH za 2014. godinu bio 1.570.000 KM. Ova informacija je netačna. 

 

Federalno ministarstvo kulture i sporta u Odluci o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava ”Transfera za kinematografiju” utvrđenog Budžetom FBIH za 2014. godinu(“Službene novine Federacije BIH”, broj 33/14), usvojilo je isti u ukupnom iznosu od 2.000.000,00 KM.

 

Ovakvo plasiranje pogrešnih informacija ozbiljno šteti razvoju kulture i sporta Federacije BIH za koje mogu slobodno da kažem da su najpozitivniji reprezenti naše zemlje u inostranstvu. Obzirom da je index navedenog koda 6141 pod koji spada “Transfer za kinematografiju” 113, doima se da je riječ o uvećanju sredstava budžeta za kinematografiju za 2015. godinu, a u odnosu na 2014. godinu. Zapravo, riječ je o pogrešno izračunatom indexu prema pogrešno navedenim informacijama. Naime, sredstva budžeta  predviđena za “Transfer za kinematografiju” navedena u Prijedlogu budžeta za 2015. godinu, umanjena su u odnosu na sredstva za “Transfer za kinematografiju” Budžet za 2014. godinu, a index je 89.

 

Jasno je zašto su sredstva budžeta za “Transfer za kinematografiju” u iznosu od 1.780.000 KM navedena Prijedlogom Budžeta FBIH za 2015. godinu nedostatna i samim tim nepravedna prema filmskim radnicima FBIH, koji su pored naših specijalnih olimpijaca i paraolimpijaca najpozitivniji ambasadori naše zemlje u svijetu. 
Svijet prepoznaje zaslužene umjetnike kao dobitnike najvećih filmskih nagrada, stoga nova Vlada mora da podrži njihov rad.
Ako mislimo da su oni iz inata sa minimalnom podrškom osvojili najveća svjetska priznanja, ne mislite valjda da im treba još više smanjiti podršku ne bi li donijeli još kojeg Oskara, Zlatnog i Srebrnog medvjeda, Zlatnu palmu i posvetili ih ovoj državi.

 

Pored pozitivnog imidža za državu, važno je napomenuti i da se svaka uložena marka u film vraća višestruko, te da ulažući u razvoj bosanskohercegovačke filmske industrije, koja je vodeći brend u našoj zemlji, razvijamo kreativnu industriju koja itekako može uticati na pozitivni ekonomski rast FBIH.
Nadam se da će nova Vlada imati u vidu kulturološki, umjetnički i ekonomski značaj ulaganja u bh. kinematografiju i kulturu uopšte, te će Rebalansom Budžeta FBIH za 2015. godinu uvećati predložena sredstva za 30% od iznosa sredstava originalno predvidjenih Budžetom FBIH za 2014. 

 

Odavno je slučaj da naši mladi sportisti usljed nedostatka razumijevanja i uslova u našoj državi postaju sportisti susjednih država i kao takvi osvajaju svjetska priznanja.
Bojim se da se ista stvar počinje dešavati sa umjetnicima. Rebalans budžeta je idealan trenutak da ih zadržimo i pokažemo im da cijenimo njihove uspjehe te da od njih “sa obrazom” očekujemo nove.

 

Još jednu opasku moram iznijeti u nadi da će nova Vlada imati u vidu važnost promocije prava i potpunog sudjelovanja u društvu osoba sa invaliditetom. 
Naime, BIH je ratificirala Konvenciju Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom, koja posebnu pažnju dodjeljuje pitanju omogućivanja integracije osoba sa invaliditetom na tržište rada. Primjećujem da se u Prijedlogu budžeta FBIH za 2015. godinu o tome nije vodilo računa, stoga vas ljubazno napominjem da pri kreiranju Rebalansa budžeta FBIH za 2015. imate na umu da harmonizaciju domaćeg zakonodavstva sa Konvencijom UN-a o pravima osoba sa invaliditetom, nije moguće ostvariti bez adekvatnog budžeta.

 

 

 

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook