Ključni dokaz u istrazi

Pronađen snimak iz srušenog Airbusa: Video snimljen mobitelom, čuje se vriska putnika: 'O, moj Bože!'

Hronika01.04.15, 09:11h

Pronađen snimak iz srušenog Airbusa: Video snimljen mobitelom, čuje se vriska putnika: 'O, moj Bože!'
Na mjestu nesreće pronađena je memorijska kartica koja otkriva posljednje sekunde horora u Germanwingsu

 

 

Istražitelji pada aviona Germanwingsa u posjedu navodno imaju najjači mogući dokaz - video snimku posljednjih sekunda leta 4U 9525! Snimka je, tvrdi njemački Bild, pronađena u jednom mobilnom telefonu, čija je memorijska kartica čudom preživjela strašan pad u Alpama, a uvid u snimku imali su novinari spomenutog Bilda i francuskog Paris Matcha.


Snimka traje samo nekoliko sekundi, a njezina autentičnosti je neupitna, piše Bild. Istražitelji još ne znaju tko je autor uratka, putnici ili neko od osoblja, ali novinari koji su sve vidjeli tvrde da je video poprilično zamagljen, da je nemoguće raspoznati lica i da je cijela situacija bila haotična.

 

Međutim, ono najvažnije je da su otkriveni neki detalji koji potvrđuju izjave francuskog tužitelja Bricea Robina.

 

1. Urlici i zapomaganja putnika dokazuju da su svi znali u kakvoj se situaciji nalaze. Ljudi su plakali i vikali 'Moj Bože' na više svjetskih jezika...

 

2. Video snimka potvrđuje i ono o čemu su mediji nagađali - čula su se najmanje tri udarca u metalni objekt. Najvjerojatnije je pilot sjekirom pokušao razvaliti vrata kokpita iza kojih je bio ubica Lubitz.

 

3. Nekoliko sekundi prije kraja snimke čuje se snažan udarac. Još se jedanput čuje plakanje i tu video završava.

 

Na kraju se postavlja pitanje - kako je moguće da je mobitel preživio pad?

 

Stručnjak Dirk Lorenz (43) tvrdi:

 

- Teško da je mobitel 'preživio' nesreću. Puno vjerojatnije je da su snimku izvukli iz memorijske kartice. Čak da se mobitel razbio u tisuću komada, moguće je da kartica ostaje upotrebljiva.

 

Francuski dužnosnici: 'Izvješća Bilda i Paris Matcha su u potpunosti netačna'


Nedugo nakon što su Bild i Paris Match gotovo istovremeno izašli s ovom viješću, neimenovani su francuski dužnosnici jednom novinaru američkog NBC Newsa rekli da snimka ne postoji.

 

Glasnogovornik francuske žandarmerije potpukovnik Jean-Marc Menichini za CNN je također rekao da su izvješća Bilda i Paris Matcha 'potpuno netačna' i 'neutemeljena'. Dodao je da je, istina, na mjestu nesreće pronađeno i nekoliko mobitela, ali sadržaj na njima nije još pregledan.

 

Menichini kaže da bi mobitele trebalo poslati na analizu u jedan laboratorij pored Pariza, ali nijedan aparat još nije ondje. Na pitanje je li moguće da je neko od spasilaca medijima mogao prošvercati memorijsku karticu, Menichini je kategorički uzvratio: 'Ne!'.

 

Gostujući kasno u utorak u programu CNN-a, glavni urednik Bilda Julian Reichelt rekao je da je prilično siguran da video o kojemu je njegov list izvijestio postoji.

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook