NEOČEKIVANI REZULTATI

Messi je najbolji napadač današnjice, a šokirat će vas koji je tek Ronaldo na listi!

Sport31.03.15, 20:27h

Messi je najbolji napadač današnjice, a šokirat će vas koji je tek Ronaldo na listi!
U kategoriji najboljih napadača u prva tri mjeseca 2015. godine na čelu je zvijezda Barcelone, dok je njegov veliki rival Ronaldo izuzetno nisko rangiran

 

Internacionalni centar za sportska istraživanja – CIES, objavio je na svom sajtu analizu najboljih fudbalera svijeta u dosadašnja tri meseca 2015. godine. Prvi na listi napadača je Lionel Messi, dok je njegov veliki rival Ronaldo izuzetno nisko rangiran.

 

Analiza obuhvata samo fudbalere koji su odigrali najmanje dvije trećine minuta u prvenstvima svojih klubova. Na vrhu se nalazi zvijezda Barcelone, Lionel Messi, kada je u pitanju tabela vezana za napadača, dok je Cristijano Ronaldo tek na 29. mjestu!

 

U rangiranje  se uzima u obzir statistika u šest komplementarnih oblasti igre. Težina svakog domena zavisi od pozicije igrača.

 

Na primjer, indeks za napadača obuhvata performanse u oblasti šuta, kreiranje i iskorišćavanje prilika, dok se za štopere zasniva na statistici vezanoj za čvrstinu u duelima, distribuciju, odbranu gola.

 

Zvanično najbolji fudbaler svijeta za 2014. godinu – Cristijano Ronaldo nalazi se tek na 29. mjestu kada je u pitanju rang lista za napadače. Njegovi saigrači iz Real Madrida – Gareth Baile i Karim Benzema su na 35. i 37. poziciji. Ovi podaci uzrok su velikog pada forme Reala poslije osvajanja Svjetskog klupskog prvenstva u decembu. što se odražava i na statistiku njegovih najboljih igrača.

 

Zanimljivo je da su tokom u analizi istraživanja vrhunske performanse prikazali relativno nepoznatih igrača kao što su Sebastijan Langkamp (Herta Berlin), Adama Traore (Lil), Vendel Nasimento (Bajer Leverkuzen), Abdul Baba (Augsburg), Pablo de Blazis (Majnc) ili Kristof Mandane (Gengamp ).

 

 

(telegraf.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook