'Mi smo njihov svijet, budite i vi'-poručuje EDUS

'Svijetlimo u plavom za sve s autizmom'-2. april svjetski dan autizma

Društvo - Život31.03.15, 19:22h

'Svijetlimo u plavom za sve s autizmom'-2. april svjetski dan autizma
EDUS već treću godinu zaredom svakog aprila sprovodi medijsku kampanju koja se sastoji od sada već prepoznatljivih crno-bijelih fotografija, koje je umjetnik i aktivista Dženat Dreković pravio u EDUS-ovom programu, uz poruke kojima se javnost želi potaći na otvaranje prema djeci s autizmom i drugim poteškoćama.

 

 

FOTO: Dženat DREKOVIĆ

 

 

EDUS – „Edukacija za sve“ je udruženje koje se više od četiri godine bavi unapređenjem obrazovanja i podrške za djecu sa i bez poteškoća u razvoju, uvođenjem napredne naučne metodologije, te obukom stručnjaka i roditelja. Kako veliki broj djece s kojim Udruženje EDUS – „Edukacija za sve“ radi ima poremećaj autističnog spektra, i ove godine, EDUS obilježava 2. april - Svjetski dan autizma. Datum je određen Rezolucijom UN-a iz 2007., kao prilika da se javnost informiše o autizmu, te potrebama i sposobnostima ljudi koji imaju ovaj poremećaj. Tim povodom, EDUS organizira konferenciju za medije u srijedu, 1. aprila 2015. godine, u 11:00 sati, u prostorijama Cinema City u Sarajevu.
 

 

slide8

 

Jedna od najčešćih fraza koja se koristi kad se govori o ovoj djeci je „potreba za njihovim uključivanjem u društvo“,  koja pažnju ograničava na mogućnosti i dobrobit djece. EDUS svojim kampanjama želi da ukaže i na drugi način gledanja na isti problem, a to je da društvo, otvaranjem i podrškom ovoj djeci dobiva i mnogo više od njih samih: osim značajnih pojedinačnih talenata, iskrenost, toplina i originalan pogled na svijet samo su neki od njihovih kvaliteta koje donose društvu.

 

slide7

 

SVJETSKA AKCIJA „SVIJETLIMO U PLAVOM ZA SVE S AUTIZMOM“

 

Vodeća svjetska organizacija koja se bavi proučavanjem autizma i zagovaranjem prava osoba s autizmom, Autism Speaks, odredila je EDUS za ambasadora BiH za svoju svjetsku akciju pod nazivom “Light it up blue”, kojom se svakog 2. aprila pruža simbolična podrška i skreće pažnja javnosti, te ukazuje na svjesnost o potrebama osoba s autizmom time što se prepoznatljivi objekti, kao i ulice i domovi u gradovima širom svijeta osvjetljavaju plavim svjetlom, nosi se plava odjeća, šalovi, vrpce, itd. Ove godine, već treće zaredom u kojoj EDUS sprovodi ovu akciju, plavim svjetlom biće osvjetljeni Vijećnica, Narodno pozorište, Pošta, Akademija likovnih umjetnosti i nekoliko mostova na ovom potezu. Medije pozivamo da proprate, a javnost da se pridruže ovoj akciji time što će taj dan nositi plavu odjeću ili plave vrpce, saopštili su iz EDUS-a.

 

edus

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook