Propao današnji plan

Čović pritiskom na CIK pokušao izdejstvovati ukidanje paralelnih mandata, reagovao i Inzko

Front30.03.15, 18:15h

Čović pritiskom na CIK pokušao izdejstvovati ukidanje paralelnih mandata, reagovao i Inzko
Iako je na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije BiH predsjednik Stjepan Mikić uporno insistirao da se van snage sa današnjim danom stavi Uputstvo kojim se omogućava da funkcioneri u prelaznom periodu od izbora do formiranja vlasti mogu paralelno biti i u izvršnoj i zakodnodavnoj vlasti to se nije desilo, piše novinska agencija Patria

 

 

 

Protiv stavljanja van snage ovog Uputstva glasali su Ahmet Šantić i Suad Arnautović, a zbog neprisustvovanja sjednici Irene Hadžiabdić nije bilo dvotrećinske većine.  Njih dvojica su smatrali da bi trebalo glasati za ukidanje, ali ne i da odmah stupi na snagu obzirom da nije formirana vlast.

 

Izbornim zakonom BiH je omogućeno da nosioci izvršne vlasti (premijeri, ministri) mogu biti paralelno na tim funkcijama, ako su izabrani za zastupnike ili delegate.  

 

Ali, kako nije precizirano koji je to vremenski period, CIK je donio Uputstvo kojim je rečeno da paralelno mogu obavljati obje funkcije do formiranja nove vlasti bez preciziranja o kojem vremenskom periodu je riječ.

 

Očigledno je da je Mikić po direktnom nalogu Dragana Čovića, lidera HDZBIH pokušao da na ovaj način izvrši pritisak na lidera DF-a Željka Komšića koji je poručio da neće dozvoliti fomiranje Vlade FBiH bez Vijeća ministara.

 

Čoviću se sada žuri da formira samo Vladu Federacije BiH, te je stoga pokušao i preko CIK-a izdejstvovati ukidanje ovog upustva. Na taj bi način, sadašnji saziv Vlade FBiH ostao bez devet ministara koji su na izborima osvojili zastupničke mandate.

 

Kako CIK nema osnova oduzeti im mandate, Čović je preko Mikića pokušao proigrati za ukidanje ovog Upustva čime bi aktuelni saziv Vlade ostao bez devet ljudi, a to bi značilo nemogućnost rada, odnosno nužnost da se na sutrašnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH izabere nova Vlada u kojoj je šest HDZ-ovih ministara.

 

Čoviću je tako trebala još jedna poluga u rukama, da ukoliko ne bi bio okončan proces provjere državnih ministara što bi odgodilo imenovanje Vijeća ministara, mogao barem izdejstvovati sutrašnje potvrđivanje nove Federalne vlade.

 

Na vijest da će danas biti razmatrano ukidanje Upustva, reagirao je i visoki predstavnik Valentin Inzko koji je tražio od CIK-a da odgodi ovo pitanje dok se ne formira federalna i državna vlast. 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook