Predsjedavajući Predsjedništva BiH nagađa

Ivanić: Relativno brzo mogli bismo imati novi saziv Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH

Front30.03.15, 16:27h

Ivanić: Relativno brzo mogli bismo imati novi saziv Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić mišljenja je da formiranje vlasti prije svega ovisi od dviju partija- Demokratske fronte (DF) i Hrvatske demokratske zajednice(HDZ) i njihovih međusobnih odnosa, ali i da s visokim stepenom vjerovatnoće tvrdi da će relativno brzo biti uspostavljeni novi saziv Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH



- Formiranje vlasti prije svega ovisi od dviju partija (DF i HDZ) i njihovih međusobnih odnosa. Posljednje informacije koje imam kažu da su se dogovorili, ali s obzirom na ranija iskustva ne mogu baš garantovati da će to sve biti sto posto sigurno. S procentom 90 posto vjerovatnoće, da ćemo ipak relativno brzo imati Vijeće ministara i Vladu FBiH, a to je jedno s drugim povezano - kazao je novinarima danas u Istočnom Sarajevu Ivanić.



Mišljenja je da odugovlačenje s formiranjem vlasti na državnom i federalnom nivo neće direktno ugroziti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali dodaje da „razvlačenje formiranja vlasti ugrožava pozitivni trenutak koji je bio stvoren“.



- U Predsjedništvu BiH nastojimo održati taj pozitivni trenutak i nastojat ćemo u narednim danima iskoristiti priliku da držimo temu BiH u briselskim institucijama aktivnu, jer kad bismo čekali Vijeće ministara bojim se da bi sve ovo što smo pozitivno napravili od decembra moglo biti upropašteno - kazao je Ivanić.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook