OPOZVANA ODLUKA PRETRESNOG VIJEĆA

Tribunal naložio: Vojislav Šešelj se vraća u Hag

Hronika30.03.15, 12:00h

Tribunal naložio: Vojislav Šešelj se vraća u Hag
Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, mora da se vrati u Den Haag po nalogu Tribunala.

 

 

Žalbeno vijeće Haškog tribunala naložilo je Pretresnom vijeću da momentalno opozove odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu i da naredi njegov povratak u Pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu.

 

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz pozvao je ranije Žalbeno vijeće da usvoji njegovu žalbu na odluku Sudskog vijeća o privremenom oslobađanju lidera SRS-a Vojislava Šešelja i da odbaci Šešeljev zahtjev da žalba Tužilaštva ne bude prihvaćena.

 

-Šešelj nije potkrijepio dokazima svoju tvrdnju da žalba Tužilaštva nije zasnovana na validnim pravnim motivima - navodi se u podnesku koji je Brammertz danas uputio Žalbenom vijeću, a koji je objavio Haški tribunal.

 

Žalba Tužilaštva kojom se traži poništenje odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu je primjereno zasnovana na Šešeljevim javnim aktivnostima, koje podrivaju osnove za njegovo privremeno oslobađanje, ističe se u podnesku.

 

Među tim aktivnostima navedene su Šešeljeve ponovljene izjave da se neće dobrovoljno vratiti u Haag, prijetnje ljudima koji sarađuju s Tužilaštvom, izjave koje su uvredljive po žrtve, kao i Šešeljeve izjave i ponašanje koji dovode u pitanje humanitarne razloge vezane za njegovo zdrastveno stanje, prenosi Blic.

 

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook