Video/Čefuri raus!-film mjeseca 5.aprila u 20.10 na Cinema TV

Južnjačka tuga sa maestralnim Emirom Hadžihafizbegovićem

Mediji31.03.15, 12:40h

Južnjačka tuga sa maestralnim Emirom Hadžihafizbegovićem
O životu ljudi na margini talentovani Goran Vojnović napisao je višestruko nagrađivani roman a potom snimio i film koji je bio regionalni kino hit. Ne progovara u ime bilo koga već se isključivo bavi temama koje njega tište. Hronika ljubljanskog naselja Fužine pretočena u filmsku priču o letargiji, željama i izostanku snage za njihovo ostvarenje nastala jeu produkciji Arsmedia iz Ljubljane, dok je koproducent produkcija DEPO iz Sarajeva.

 

 

Svojevremeno, u prvim sedmicama prikazivanja film Čefuri raus! je pogledalo preko 55 hiljada gledatelja u Sloveniji. Ovo izuzetno filmsko ostvarenje rediteljski potpisuje i autor istoimenog bestselera Goran Vojnović koji je u literarnu i filmsku formu pretočio iskustvo drugog i drugačijeg ,došljaka, južnjaka ili čefura u Sloveniji.Iako piše knjige i snima filmove o o identitetskim traumama, Vojnović vlastitih problema sa njima nema jer je kreirao lični savez nesvrstanih čiji je doživotni član. Uz činjenicu da je reditelj i scenarista uz njegovo ime obično stoji da je jedan od najprogresivnijih glasova regionalne književnosti.

 

 

 

 

 

 

FUŽINSKI BLUZ

 

 

U ispovjednoj formi, kroz priču mladića čiji su se roditelji doselili iz Bosne, film detektira sveprisutnu ksenofobiju u slovenskom društvu posebno prema doseljenicima iz zemalja bivše Jugoslavije koji su nerijetko, stereotipno obilježeni kao primitivni, nekulturni, neobrazovani i neprilagođeni ljudi. Reditelja je ova tema posebno privukla jer je i sam porijeklom iz Bosne te je odrastao u istom naselju u kojem se odvija radnja filma - ljubljanskim Fužinama.

 

 

Glavne uloge u filmu sjajno su odigrala četvorica mladih naturščika, Benjamin Krnetić, Dino Hajderović, Ivan Pašalić, Jernej Kogovšek, a za maestralnu ulogu oca glumac Emir Hadžihafizbegović dobio je niz priznanja. U manjim ulogama pojavljuju se i Mustafa Nadarević, Darija Lorenci, Mediha Musliović, Moamer Kasumović, Milan Pavlović te slovenski glumci Jernej Šugman i Polona Juh. Vojnović je na scenariju za film sarađivao s književnikom i akademikom Abdulahom Sidranom. Muziku u filmu potpisuje Dubioza Kolektiv.

 

 

 

 

 

Ne propustite film mjeseca na Cinema TV 5. aprila u 20.10. CTV dostupna je i na zahtjev po cijeni od 1 KM korisnicima paketa Moja TV.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook