SDP BiH kategorično

Vijeće ministara BiH bez 'ostalih' je nedopustivo!

Front29.03.15, 15:14h

Vijeće ministara BiH bez 'ostalih' je nedopustivo!
Iz ove stranke pozivaju stranke vladajuće koalicije da ne dozvole imenovanje nezakonitog Vijeća ministara u kojem se neće naći mjesta za pripadnika nekoga od stotina hiljada građana ove zemlje koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda, jer će time pokazati kako je ovo i njihova država

 

 

Socijaldemokratska partija BiH smatra poražavajućim činjenicu da u novom sazivu Vijeća ministara BiH nema nijednog ministra iz reda ostalih.

 

Time je nova vladajuća koalicija na državnom nivou dokazala da ih nije briga za one koji ne pripadaju nijednom od tri konstitutivna naroda, što, kao logičan, nameće zaključak da ih također nije ni briga za eventualnu skorašnju implementaciju presude Sejdić-Finci, koja je i dalje jedan od uslova za nastavak evropskih integracija naše zemlje, saopćeno je iz SDP-a BiH.

 

Nakon blamaže o nepoznavanju ustavnih metoda za popunjavanje ministarskih mjesta u Vijeću ministara, što je dovelo do toga da ministar i zamjenik budu iz istog naroda, kao i blamaže na federalnom nivou gdje su, da bi došlo do formiranja vlasti, ministri preko noći morali mijenjati nacionalnost i to po nalogu stranke, situacija u kojoj na državnom nivou nema nijednog ministra iz reda ostalih, još jednom dokazuje nesposobnost onih, koji, ni šest mjeseci nakon izbora, nisu u stanju formirati vlast, saopćeno je iz SDP-a.

 

- Vladajuća koalicija SDA - HDZ - DF je proces uspostave vlasti već odavno svela na nivo etničke pijace. No, izostavljanje predstavnika ostalih u sastavu budućeg Vijeća ministara najružnija je poruka svim Bosancima i Hercegovcima. Ovaj novi propust u nizu vladajuće koalicije, osim što predstavlja kršenje Zakona o Vijeću ministara šalje i vrlo ružnu poruku svima u BiH koji vjeruju da će ova zemlja postati društvo u kojem će svi biti jednaki - smatraju u SDP-u.

 

Iz ove stranke pozivaju stranke vladajuće koalicije da ne dozvole imenovanje nezakonitog Vijeća ministara u kojem se neće naći mjesta za pripadnika nekoga od stotina hiljada građana ove zemlje koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda, jer će time pokazati kako je ovo i njihova država.

 

Kako upozoravaju iz SDP-a, ukoliko se na ovaj poziv ogluše onda će to biti jasan dokaz da će najveću cijenu ovakvih političkih saveza platiti građani, kojima se u sljedeće četiri godine neće ponuditi ništa, što bi njihov život u ovoj zemlji učinilo boljim.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook