Ubijaju vas, i svjesni ste toga

Zašto im robujete?? Prestanite pušiti u pet lakih koraka

Lifestyle28.03.15, 17:46h

Zašto im robujete?? Prestanite pušiti u pet lakih koraka
O štetnostima cigareta ste već zasigurno upoznati, ali vam je istodobno vrlo teško prestati s tom ružnom navikom? Niste jedini!

 


Ta brojka nije zanemariva i trebala bi biti dovoljna da još jednom razmislite i pokušate se riješiti svoje ovisnosti. Donosimo vam pet koraka koji bi vam u tome mogla pomoći.


1. korak


Pronađite zamjenu za oralnu fiksaciju. Drugim riječima, sljedeći puta kada budete željeli zapaliti cigaretu, pokušajte žvakati žvakaću gumu ili u usta stavite slamku. Držite usta zaposlenima, ali izbjegavajte grickalice! Ne želite se udebljati!


2. korak


Vodite dnevnik i svaki puta kada osjetite  potrebu za cigaretom zapišite kako se u tom trenutku osjećate. Pratite tu uzročno posljedičnu vezu da shvatite otkuda potreba i zbog kojih emocija.  Primjerice, ako imate potrebu zapaliti cigaretu prije nekog bitnog sastanka ili prezentacije, znat ćete da vam je okidač za cigaretom neka stresna situacija.


3. korak


Nakon što ste utvrdili uzork paljenja cigarete, planirajte aktivnosti u skladu s time. Primjerice, ako cigaretu palite uoči stresnih situacija, pokušajte se pripremiti da stres svedete na minimum i osvijestite si tu uzročno posljedičnu vezu. Lakše će vam biti apstinirati ako znate psihološki ili emotivni uzrok.


4. korak


Konzultirajte se s ljekarom oko nikotinske terapije. Pilule, žvakaće gume, flasteri – neka od metoda će vam zasigurno biti od pomoći.


5. korak


Vodite popis pozitivnih strana vašeg prestanka pušenja; od zdravstvenih do društvenih i financijskih prednosti. Tako da kad sljedeći puta dobijete potrebu za cigaretom, prođite taj popis i još jednom razmislite!


Sretno!

 

(gloria.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook