I EVROPSKI STRUČNJACI SAVJETUJU

Iz Brisela poručili bh. građanima: Kupujte domaće mlijeko, tako ćete pomoć privredu

Biznis Klub27.03.15, 18:50h

Iz Brisela poručili bh. građanima: Kupujte domaće mlijeko, tako ćete pomoć privredu
Stručnjaci iz Evropske komisije jučer su iz Brisela poručili da postoje velike šanse za evropske proizvođače mlijeka na svjetskom tržištu

 

Možda je to malo pretjerano, ali jedan od njih je rekao da ne bi mnogo pogriješio ako bi rekao da je mlijeko zlato budućnosti.

 

Proizvodnja mlijaka u porastu je i u Bosni i Hercegovinu.

 

Grupacija mljekara iz BiH procjenjuje da su domaće mljekare od domaćih proizvođača mlijeka u toku 2014. godine otkupile nešto manje od 225 miliona litara mlijeka što predstavlja povećanje za oko 9,2 % u odnosu na 2013. godinu, odnosno od domaćih farmera otkupljeno je oko 20 miliona litara mlijeka više nego prethodine godine.

 

Za približno jednak procenat u toku 2014. godine rasla je i količina prerade u domaćim mljekarama u odnosu na prerađenu količinu mlijeka u 2013. godini.

 

No, bh. mljekari su nedavno upozorili da država hitno mora pronaći način kako da ih pomogne u 2015. godini, kako bi trend rasta proizvodnje i otkupa mlijeka u BiH bio nastavljen i ove godine.

 

Mljekari su upozorili da u ovom trenutku imaju čak 10 miliona litara mlijeka u zalihama, i da ih to u velikoj mjeri opterećava, te da država mora ponuditi rješenje kako da se ova kriza prevaziđe.

 

 

Iz Brisela su pak poručili da ukoliko kupci budu kupovali domaće mlijeko, (a to se odnosi i na kupce u BiH) proizvođači ne moraju brinuti za plasman mlijeka i za budućnost mljekarske industrije u zemlji, piše Patria.

 

 

(nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook