Foto/ Prvi sastanak novog kantonalnog ministra kulture

Samer Rešidat 'oči u oči' sa bh. rediteljima: U meni ćete uvijek imati podršku!

Kultura27.03.15, 16:13h

Samer Rešidat 'oči u oči' sa bh. rediteljima: U meni ćete uvijek imati podršku!
Danis Tanović, Haris Pašović, Aida Begić, Jasmila Žbanić i Selma Spahić - članovi Udruženja reditelja i rediteljki BiH sastali su se danas sa ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo Samerom Rešidatom i tom prilikom ga upoznali sa problemima s kojima se susreću u svom filmskom i pozorišnom radu.

 

''Stanje u kulturi je jako loše, i pod hitno se mora promijeniti dosadašnji način funkcionisanja, prije svega tu mislim da je neophodno povećati budžet za filmsku produkciju, jer većina ne zna da svaka marka koja se uloži u film vrati se deset puta više“, pojašnjava Tanović, te dodaje kako je jedini način da se ovo katastrofalno stanje promijeni zajednički rad ministra Rešidata i umjetnika. Prema riječima Jasmile Žbanić, ne postoji kulturna strategija za period 2015 – 2020. godinu koja se mora pod hitno izraditi te se u njenu izradu moraju uključiti eksperti iz ove oblasti.

 

Svi su se složili kako mnogi naši umjetnici kreiraju izvanredna djela u svim umjetničkim disciplinama, gostuju mnogo u regionu i širom svijeta, te da smo mi, kao mala zemlja, uspjeli da zauzmemo važno mjesto na kulturnoj mapi svijeta. „Istovremeno, mi imamo tako mnogo problema kod kuće. Jedan od njih je konstantno smanjenje ionako malog budžeta za kulturu na svim razinama vlasti. Može se lako dokazati da kultura, s najmanjim investicijama, donosi najveće rezultate. Uprkos tome, vlade i skupštine stalno dramatično smanjuju kulturne budžete“ ističe Pašović te dodaje kako je s druge strane, upravljanje našim kulturnim institucijama često veoma zastarjelo i davno prevaziđeno. 

 

„Naše budžetske institucije mnogo kasne za našim neovisnim kulturnim organizacijama. Neovisni sektor u kulturi uspostavio je uspješan model, dokazan kroz dvije decenije izvanrednih rezultata. Neophodno je da budžetske institucije preuzmu taj model upravljanja institucijama i stvaranja kulturnih programa“, rekao je Pašović.

 

pasovic-i-ministar

 

Također je istaknuto kako bi trebalo omogućiti da ljude u upravljačkim strukturama kulturnih institucija predlažu udruženja, kao i da se upravni i nadzorni odbori istih ne plaćaju. Ljudi koji dolaze iz kulture poznaju stanje u kojem se ona nalazi .Naglašena je potreba za mijenjanjem Zakona o pozorišnoj djelatnosti.

 

Ovom prilikom, ministar Rešidat je najavio kako je spreman da sarađuje, te da većinu njihovih opravdanih prijedloga podržava. 

 

„U meni ćete imati uvijek podršku, jer sam svjestan da jedino zajedno možemo promijeniti trenutno stanje u kojem se, nažalost, danas kultura nalazi“, naglasio je ministar Rešidat. 

 

Najavljen je novi sastanak sa istim akterima za petnaest dana, saopštili su iz press službe Kantona Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook