Uvelike pripremaju kongrese

Sedam vodećih bh. stranaka bira svoje predsjednike i rukovodstva: Koliko će ko biti 'demokratičan'?

Front27.03.15, 12:49h

Sedam vodećih bh. stranaka bira svoje predsjednike i rukovodstva: Koliko će ko biti 'demokratičan'?
Dok bukte politički požari izazvani međusobnim svađama i nepovjerenjem, a najviše stranačkim i interesima šefova stranaka, zbog kojih još nije formirano novo Vijeće ministara niti Vlada Federacije, sedam političkih stranaka uvelike priprema svoje kongrese na kojima će se birati predsjednici i rukovodstva - piše Dnevni list



Izvor: Dnevni list

 

Dodik određuje protukandidate


U toj seriji, prvi izborni skup održat će SNSD  – Sabor je zakazan za 26. travnja u Istočnom Sarajevu. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik još u siječnju je najavio da će se kandidirati, sigurno pobijediti i nastaviti upravljati strankom. Prema posljednjim informacijama iz vrha SNSD-a, Dodik će biti jedini kandidat za predsjednika, a razlog je što nitko ne želi ili ne smije  izići mu “na crtu”.


Kako se može čuti u banjolučkim političkim kuloarima, Dodik inzistira da bude više kandidata “u interesu demokratičnosti”, ali će on osobno odrediti tko će to biti.   Lansirane su priče, vjerojatno iz SNSD-a, da bi se za predsjednika mogao kandidirati Igor Radojičić, ali u to malo tko vjeruje baš kao i u priče da će on napustiti SNSD i formirati svoju stranku.

 

Inače, SNSD postoji od 1. ožujka 2002. godine kada su se ujedinili Stranka nezavisnih socijaldemokrata koju je osnovao Dodik i bio njezin predsjednik i Demokratska socijalistička partija koju su osnovali Nebojša Radmanović i Igor Radojičić. Dodik je na čelu SNSD-a od osnivanja.


O tome tko će na Saboru u Istočnom Sarajevu biti potpredsjednici SNSD-a, ne priča se puno, a navodno su osigurana mjesta za Željku Cvijanović, Nikolu Špirića i Nebojšu Radmanovića. Sve u svemu, nekih velikih promjena u najužem rukovodstvu stranke neće biti, jedino su moguće manje kadrovske promjene u sastavu Glavnog i Izvršnog odbora.
Početkom svibnja održat će se izborna skupština SDS-a, ali točan datum još nije određen. Predsjednik Mladen Bosić izjavio je da će razmisliti hoće li se kandidirati za predsjednički položaj uz napomenu: “Sve ovisi o tijeku i rezultatu izbora na lokalnoj razini. Uvjeren sam da će biti više kandidata i da će biti izabran onaj tko će sačuvati i učvrstiti jedinstvo stranke.”


Bez obzira na takvu njegovu izjavu, kako priopćavaju iz vrha SDS-a, raspoloženje članstva je da Bosić ostane predsjednik pa je opći dojam da je to gotova stvar.
Vjerojatno zbog toga se u SDS-u uoči izborne skupštine više priča tko će biti zamjenik predsjednika i sigurno je da će borba za tu poziciju biti žestoka. Neslužbeno se kao glavni kandidati spominju Mićo Mičić, Darko Babalj, Nenad Stevandić i Milan Miličević.


U skladu sa svojim ovlastima, Dennis Gratz, predsjednik Naše stranke, zakazao je treći po redu Kongres za 16. svibnja.


Stari – novi predsjednici


Došlo je vrijeme da članovi Naše stranke opet biraju predsjednika i rukovodstvo. Ovo rukovodstvo preuzelo je stranku 2011. godine kada je bila u jako teškoj situaciji, a sada je jača nego ikada. Financijski smo se konsolidirali, poslujemo u skladu sa svim zakonima i transparentno, na posljednjim izborima napravili smo najbolji rezultat od osnivanja i što je najvažnije, kontinuirano rastemo što se tiče i povjerenja građana te broja članova i širenja lokalnih organizacija – kaže Gratz koji je na izborima u listopadu prošle godine dobio povjerenje građana i izravno je izabran za zastupnika u Parlamentu Federacije.


Kako doznajemo, Dennis Gratz će na prijedloge, preciznije zahtjeve iz općinskih organizacija biti kandidat za predsjednika i vjeruje se da će dobiti još jedan mandat.
Glavni odbor SDA raspisao je početkom ovog mjeseca redovite izbore koji će se okončati održavanjem 6. redovitog Kongresa 26. svibnja. Time su “potopljene” priče da Kongresa neće biti ove godine jer tako hoće zamjenik predsjednika Bakir Izetbegović i zamijenjene su onima o kandidatima za predsjednika. Izvjesno je da će se Izetbegović biti kandidat i da ima najviše šansi pobijediti svakog protukandidata tko god to bio.

 

Uostalom, to je otvoreno priopćio potpredsjednik SDA Šefik Džaferović, izuzetno utjecajan u stranci:


- Mislim da smo riješili sve dvojbe. Očekujem da s većinom glasova Bakir Izetbegović bude izabran za predsjednika. Po našem Statutu, mora biti više kandidata za predsjednika, ali mislim da će Izetbegović uvjerljivo pobijediti.


Po Džaferoviću, Izetbegović je uspješno vodio SDA u teškom razdoblju za stranku i “po svemu se vidi da je on ozbiljan i odgovoran čovjek koji će na najbolji način i u budućnosti voditi SDA”.


U rujnu, datum još nije preciziran, bit će Sabor Partije demokratskog progresa (PDP) na kojem će se birati predsjednik i rukovodstvo. Dragiša Delić, potpredsjednik PDP-a, priopćio je da je opće raspoloženje i jedinstveno mišljenje članstva da sadašnji predsjednik Mladen Ivanić mora ostati na toj poziciji i u iduće četiri godine.


Početkom listopada održat će se Kongres SDP-a kojem će prethoditi izbori novih rukovodstava općinskih i županijskih organizacija. Novina je što će svaki član SDP-a, a u tijeku je reevidentiranje članstva, imati pravo predložiti koga hoće za predsjednika i za članove Glavnog odbora po principu “jedan član – jedan glas”. To u svakom slučaju može donijeti velika iznenađenja. Kako se priča u stranačkim krugovima, izvjesno je da će za predsjedničku funkciju kandidati biti dvojica Tuzlaka, Denis Bećirović i Jasmin Imamović, ali i aktualni predsjednik Nermin Nikšić i njemu se već sada daju najveće šanse za pobjedu.


Predsjedništvo HDZ-a BiH također je odlučilo da će se 12. po redu Sabor HDZ-a BiH održati 25. travnja 2015. godine u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača”.
Nezadovoljstava unutar stranke ima, ali odvažnih da se kandidiraju za predsjednika i iziđu na crtu Draganu Čoviću nema. Čoviću u prilog idu i dobri rezultati izbora i činjenica da je izabran u Predsjedništvo BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZINmr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook