FOTO/ Sastanak u Ambasadi Slovenije u BiH

Slučaj 'Tuš': Ko će bh. kompanijama nadoknaditi štetu od 21 milion KM?!

Biznis Klub27.03.15, 10:30h

Slučaj 'Tuš': Ko će bh. kompanijama nadoknaditi štetu od 21 milion KM?!
Vodstvo UPFBiH je upoznalo Ambasadora o saznanjima koje imaju o ovom slučaju, te istakli da je očigledno da se ovdje radi o smišljenom djelovanju u cilju oštećenja povjerilaca, koje ima elemente krivičnog djela

 

Ambasador Republike Slovenije u BiH Iztok Grmek, na zahtjev Udruženja poslodavaca, primio je predsjednika UP FBiH Safudina Čengića i direktora UP FBiH Mladena Pandurevića. Sastanku su prisustvovali saradnici ambasadora i predstavnik VTK BiH.

 

Tema razgovora bio je slučaj „TUŠ“, odnosno problemi koji su nastali za više od 500 bh. kompanija manipulacijama vlasnika i menadžmenta „TUŠ-a“ u BiH i šteta koju su pretrpjeli u iznosu od 21 milion KM. Takođe je razgovarano i o problemu stotina radnika „TUŠ-a“, njihovom radno-pravnom statusu i dugu prema njima od najmanje osam neisplaćenih plata.


Vodstvo UPFBiH je upoznalo Ambasadora o saznanjima koje imaju o ovom slučaju, te istakli da je očigledno da se ovdje radi o smišljenom djelovanju u cilju oštećenja povjerilaca, koje ima elemente krivičnog djela.

 

ambasadori-i-tus

 

Zbog toga je zatraženo da se Slovenačka ambasada u BiH javno ogradi od ovog slučaja, te eventualnih budućih sličnih slučajeva, da se pored institucija BiH u istragu ovog slučaja uključe i organi Slovenije, te da se razmisli o modalitetima pomoći oštećenim kompanijama, naročito malim preduzetnicima.

 

Zajednički je zaključeno da je privredna saradnja između BiH i Slovenije izvanredna, te da se ne smije dozvoliti da ovaj slučaj negativno utiče na buduću saradnju. Mada se radi o pojedinačnom slučaju, potrebno ga je čim prije razriješiti kako bi se nastale tenzije smanjile.

 

Ambasador Grmek je istakao da ni kompanija „TUŠ„ ni njen vlasnik nemaju podršku Vlade Slovenije u ovom slučaju i da su svjesni da takvo ponašanje može proizvesti negativne efekte na poslovanje slovenačkih kompanija u BiH. Takođe je izrazio razumijevanje za položaj oštećenih kompanija i posljedice na njihovo dalje poslovanje. Ambasador je obećao da će sa zahtjevima UP FBiH upoznati svoju Vladu, te da će poslodavce upoznati sa odgovorom već početkom maja mjeseca.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook