Javna debata 27. marta

Kreativna Europa: Šanse ili izgubljene prilike za kulturu u BiH?

Kultura26.03.15, 12:47h

Kreativna Europa: Šanse ili izgubljene prilike za kulturu u BiH?
Na debati, u organizaciji Udruženja Akcija i inicijative Kultura 2020, sudjelovat će predstavnice Deska Kreativne Europe iz Slovenije – Sabina Briski i Mateja Lazar (MOTOVILA) te Mladen Špehar iz Hrvatske (Ministarstvo kulture Republike Hrvatske). Iz Bosne i Hercegovine debati će prisustvovati Edin Veladžić iz Ministarstva civilnih poslova BiH, producentica Amra Bakšić Čamo (pro.ba) i Mak Kapetanović, direktor galerije Public ROOM

 

 

Da li BiH ispunjava svoje obaveze prema sektoru kulture u međunarodnim okvirima? Koji su uvjeti za nesmetan pristup međunarodnim fondovima? Koja je uloga Deska za Kreativnu Europu? Da li je nezavisna organizacija ili državno tijelo optimalan model ustrojstva Deska? Na koji način omogućiti kulturnom sektoru u BiH da obezbijedi veće međunarodno finansiranje u trenutku kada svjedočimo radikalnim rezovima budžeta za kulturu, ne samo u BiH nego i cijeloj Europi? Koji su uspješni modeli funkcioniranja Deska za Kreativnu Europu u susjedstvu – samo su neka od pitanja na koja ćemo pokušati odgovoriti na debati Kreativna Europa: šanse ili izgubljene prilike za kulturu u BiH? koja će se održati u petak 27. 3. 2015. u Muzeju Ars Aevi (ulaz do Doma mladih, Skenderija) s početkom u 18.00 sati. 

 

Na debati, u organizaciji Udruženja Akcija i inicijative Kultura 2020, sudjelovat će predstavnice Deska Kreativne Europe iz Slovenije – Sabina Briski i Mateja Lazar (MOTOVILA) te Mladen Špehar iz Hrvatske (Ministarstvo kulture Republike Hrvatske). Iz Bosne i Hercegovine debati će prisustvovati Edin Veladžić iz Ministarstva civilnih poslova BiH, producentica Amra Bakšić Čamo (pro.ba) i Mak Kapetanović, direktor galerije Public ROOM. Moderatorica debate je Aida Kalender iz Udruženja Akcija Sarajevo. 

 

Uspostava operativnog i funkcionalnog Deska Kreativne Europe u Bosni i Hercegovini kasni zbog nefunkcionalne političke administracije u sektoru kulture, zbog čega najveću štetu snosi sam kulturni i audiovizuelni sektor kao krajnji korisnik ovog programa. Naime, sve zemlje učesnice programa dužne su uspostaviti efikasan i koherentan sistem za promociju. U prethodnom programu finansiranom od Europske unije (2007–2013) bh. kulturni i audiovizuelni sektor pokazao je da ima znanje, spremnost i volju za sudjelovanjem, ali je procenat povlačenja sredstava iz EU bio nedovoljan. Iskustva drugih zemalja pokazuju da je efikasnom organizacijom svih aspekata učešća u programu Kreativna Europa moguće povući i do deset puta više sredstava nego što država plaća kroz „ulaznu kartu“. 

 

Stoga inicijativa KULTURA 2020 i  Udruženje Akcija iniciraju javnu raspravu o programu Kreativna Europa kojom žele skrenuti pozornost javnosti o potrebi kreiranja poticajne klime za veću participaciju kulturnog i audiovizuelnog sektora BiH u europskim fondovima i na taj način osigurati dodatna sredstva za kulturnu produkciju te ostvariti promociju bh. kulture na međunarodnoj sceni.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook