Ima li kraja trakavici?

Formiranje Vlade FBiH: Dosta je popuštanja iz DF-a

Front26.03.15, 10:45h

Formiranje Vlade FBiH: Dosta je popuštanja iz DF-a
Vlade FBiH još nema, kao ni međustranačkih sastanaka, ali je javnost i jučer bila zasuta izjavama predstavnika stranaka parlamentarne većine i opozicije o tom problemu. U DF-u će, kako je to za Fenu potvrdio Saša Mitrović, potpredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, danas razgovarati o daljnjem procesu u imenovanju Vlade FBiH

 

 

Mitrović je istakao da se DF drži onoga što su koalicioni partneri (SDA, HDZBiH, DF) dogovorili tokom raspodjele resora, a to je da DF predlaže tri Srbina i jednog Bošnjaka, napomenuvši da je DF "dosad dosta popuštao". I Reuf Bajrović, Mitrovićev stranački kolega i kandidat za federalnog ministra energetike, za formiranje vlasti u BiH i FBiH smatra potrebnim poštivanje dogovorenog, ističući da je DF bio ubjedljivo najpozitivnija strana u pregovorima.

 

- Sada nije do nas, već do koalicionih partnera koji treba da odluče žele li da se vlast formira ili ne, pogotovo HDZ, rekao je Bajrović za Fenu.

 

Predsjednik FBiH Marinko Čavara (HDZBiH) kazao je za jedan od portala, između ostalog, da se ovih dana pokušalo razgovarati o rješenju problema formiranja Vlade, "ali nije čuo da u DF-u ima spremnosti za to". 

 

- Oni raspravljaju o nacionalnom glasanju u Vladi, što mene iznenađuje od njih, ali nama je to prihvatljivo da o tome raspravljamo ako žele, rekao je Čavara.

 

Sastav Vlade koji je prvobitno imenovao predsjednik sa potpredsjednicima FBiH nije zadovoljavao ustavne odredbe po pitanju nacionalnog sastava, što je konstatovala i Komisija za izbor i imenovanje PD-a, a nakon čega je potpredsjednik FBiH Milan Dunović (DF) povukao saglasnost datu dan ranije o imenovanju Vlade. To je dovelo i do otkazivanja već zakazane vanredne sjednice PD-a. Predložen je bio sastav sa sedam Bošnjaka, pet Hrvata i četiri Srbina, dok Ustav FBiH propisuje da u Vladi treba sjediti osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina, s tim da se, uz dogovor, jedno mjesto koje pripada najbrojnijem konstitutivnom narodu može dodijeliti za ministra iz reda Ostalih. 

 

Iz SDA su predloženi kandidati Bošnjaci, ali je HDZBiH uz pet kandidata Hrvata predložio i Srpkinju Zoru Dujmović za ministricu kulture i sporta, umjesto, kako tvrde iz SDA i DF-a, kandidata iz reda Ostalih, što je bilo dogovoreno.  

 

- SDA smatra da se što prije treba otkočiti proces formiranja vlada na državnom i federalnom nivou, da se trebamo prestati baviti nerealnim temama koje nas bespotrebno udaljavaju od životno važnih pitanja. Nakon formiranja vlasti, što prije se trebamo uključiti u rješavanje problema za dobrobit svih građana BiH, saopšteno je jučer iz SDA.

 

Opozicija ruži

 

Iz SDA su jučer demantovali i navode pojedinih medija da je SDA pristala da u Vladu FBiH uvede etničko glasanje, te naglašavaju da je neutemeljeno i netačno da će SDA pristati na izmjene Poslovnika o radu Vlade. Kažu da na nivou entiteta postoje mehanizmi kojima se, u slučaju potrebe, može zaštititi vitalni nacionalni interes bilo kojeg konstitutivnog naroda, te da je za SDA nepotrebno i apsolutno neprihvatljivo da se Poslovnik o radu Vlade FBiH mijenja na takav način.

 

Na problematiku formiranja Vlade jučer se osvrnula i opozicija. Iz Naše stranke kažu da "zbrka u javnoj komunikaciji između SDA, DF-a i HDZ-a poslije otkazivanja sjednice PD-a pokazuje da ni samim dogovaračima nije jasno šta su dogovorili", dok je Mirsad Đonlagić iz SBB-a kazao da je neodgovorno da parlamentarna većina više od pet mjeseci od izbora nije uspjela formirati državnu i federalnu vlast.

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook