U subotu u Sarajevu

Proljetno čišćenje: Studenti ALU priređuju performans ispred spomenika Vladimiru Periću Valteru

DEPO Art20.03.15, 15:41h

Proljetno čišćenje: Studenti ALU priređuju performans ispred spomenika Vladimiru Periću Valteru
Mak Hubjer ističe za Fenu da tom simboličnom gestom žele ukazati na problem zapostavljanja i zaboravljanja najvažnijih vrijednosti bh. društva, koje "sakriva pod gomilama lišća i ostavlja na milost i nemilost zubu vremena"

 

Tri studenta Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu priredit će sutra, 21. marta na prvi dan proljeća ispred spomenika narodnog heroja Vladimira Perića Valtera u Sarajevu performans pod nazivom "Proljetno čišćenje".

 

Riječ je o umjetnicima - Vanji Solakoviću, Zlatanu Hadžifejzoviću i Maku Hubjeru koji će svojevrsnom umjetničkom akcijom pokušati vratiti sjaj ovom zapuštenom mini parku, s bistom tog narodnog heroja i partizanskog komandanta čiji su ratni podvizi inspirirali film "Valter brani Sarajevo".

 

Mak Hubjer ističe za Fenu da tom simboličnom gestom žele ukazati na problem zapostavljanja i zaboravljanja najvažnijih vrijednosti bh. društva, koje "sakriva pod gomilama lišća i ostavlja na milost i nemilost zubu vremena".

 

- Smatram da nonšalantnim ponašanjem i primitivnim odnosom prema spomenicima našeg identiteta dovodimo do kolektivnog zaborava, te da je svaki pojedinac kao član ove društvene zajednice jednako odgovoran za to stanje - istaknuo je on.

 

Zapis ovog rada istu će večer biti prikazani u Kinu "Bosna" u okviru jednodnevnog In Situ art festa pod nazivom "Bahanalije". Na festivalu, gdje će biti predstavljeno više vrsta umjetničkog stvaralaštva, učestvovat će 15 mladih angažiranih umjetnika, a radovi će biti obogaćeni muzičkim performansom grupe "Činčile".

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook