VIŠEMILIONSKI DUGOVI

Počela redukcija: BH gas smanjio isporuke Sarajevogasu

Hronika06.03.15, 22:31h

Počela redukcija: BH gas smanjio isporuke Sarajevogasu
Redukcija isporuke gasa kompaniji KJKP Sarajevogas d.o.o. počela je danas od 15.00 sati.


Poznat je Zaključak Vlade FBiH kojim je naloženo da ukoliko Sarajevogas ne uplati minimalno 32 miliona KM do 20. februara na račun BH-Gasa, da će od 23. februara doći do potpune obustave isporuke gasa prema Sarajevogasu.

 

Vlada Kantona Sarajevo je 23. februara donijela Zaključak kojim se obavezuje da će iznos od 32 miliona KM platiti najkasnije do 31. marta ove godine, uz prethodno dostavljanje mjenica Sarajevogasa kao instrumenta obezbjeđenja plaćanja.

 

Međutim, do danas mjenice nisu dostavljene, iako je rok na insistiranje ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Zlatka Petrovića u nekoliko navrata prolongiran.

 

 Petrović i direktorica Sarajevogasa Nihada Glamoč su zakazali za danas sastanak u 15.00 sati kada su obećali dostaviti mjenice. Do sastanka nije došlo bez adekvatnog obrazloženja Sarajevogasa ili ministra Petrovića.

 

Redukcija ostaje na snazi do daljnjeg, odnosno do dostavljanja mjenica ili izmirenja obaveza Sarajevogasa prema BH-Gasu.

 

Na današnji dan, dug Sarajevogasa prema BH-Gasu iznosi 57 miliona KM i plus faktura za mjesec februar i zatezne kamate u iznosu 11 miliona KM.

 

U skladu s planom nabavke, Sarajevogas je naručio ukupne količine za mart od 17.540.000 Sm3 što dnevno iznosi 565.800 Sm3, a BH-Gas isporučuje 552.000 Sm3 gasa dnevno.

 

Količine koje BH-Gas isporučuje su dovoljne za potrebe zaštićenih potrošača, a to su domaćinstva, bolnice, škole i slično.

 

- Nadamo se da će pitanje mjenica ili uplate duga biti uskoro rješeno, te da će isporuke prirodnog gasa prema Sarajevogasu biti normalizovane - navedeno je u saopćenju Privrednog društva za proizvodnju i transport gasa BH-Gas d.o.o.

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook