VIDEO/ SRAMOTNA EPIZODA

Ovaj film je najmračnija tajna Hollywooda svih vremena

Mediji06.03.15, 20:55h

Ovaj film je najmračnija tajna Hollywooda svih vremena
Premijera u njujorškom “Liberty theatreu” je, međutim, bila više od predstave, budući da su nastojanja reditelja Davida Worka Griffitha da izazove veliki publicitet naišla na snažne proteste Nacionalnog udruženja za napredak obojenih (NAACP)

 

Prema riječima Američkog historičara Leona Litvaka (“Past Imperfect, History According to the Movies”), film prikazuje Afroamerikance kao “nižu vrstu”, karakterističnu po “opakoj bestijalnosti” i “primitivnoj seksualnosti”.
 

Walter Long (jedan od bijelaca koji u filmu glume crnce) pojavljuje se u ulozi Gasa, bivšeg radnika na plantaži, koji žudi za mladom i nevinom bjelkinjom Florom Kameron (Me Marš). Da ne bi bila silovana, ona počini samoubistvo. 
 

Sada na scenu stupa Kju-kluks klan, koji dolazi da spašava bijele južnjakinje u načelu i konkretno, junakinju koju igra zvijezda nemog filma Lillian Gish, još jednu plavokosu ljepoticu kojoj prijeti opasnost od mulata, zamjenika guvernera Lincha (koga glumi George Sigmann).
 

Film u prvi plan ističe opasnost od crnačke vlasti. Afroamerikanci su prikazani kao državni zakonodavci, sudije, porotnici, glasači i naoružani vojnici koji nameću ravnopravnost. Tamnoputi zakonodavci Južne Karoline hodaju neobuveni, piju viski i jedu piletinu u parlamentu dok uvode zakon koji omogućava brakove između bijelaca i crnaca.
 

Holywood priznao grešku 97 godina kasnije
 

Izražavajući zahvalnost za nagradu Oscar, koju je dobio ove godine za pjesmu “Glory” iz filma “Selma”, John Legend je upozorio “da je zakon o pravu glasa, za koji su se aktivisti za građanska prava borili 50 godina, ugrožen, ali u filmu “Rođenje nacije” su upravo crnci prikazani kao oni koji tjeraju belce sa pločnika.
 

Tek 97 godina kasnije Holiwood je ispravio pogrešnu Grifitovu sliku o velikom republikanskom abolicionisti Thaddeusu Stevensu, koji je poslužio kao inspiracija za lik negativca Austina Stounmenna (igra ga Ralph Louis).
 

Tommy Lee Jones je 2012. nominovan za Oskara za ulogu u filmu "Lincoln", u kome igra ovog hrabrog kongresmena koji se borio za emancipaciju i pravo glasa Afroamerikanaca i živio sa tamnoputom ženom.

 


 

 

(blic.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook