Lider DF-a pojasnio

Komšić: Izetbegović pušta Dodika i Čovića da se svežu na najvažnijem - raspodjeli novca

Front05.03.15, 19:53h

Komšić: Izetbegović pušta Dodika i Čovića da se svežu na najvažnijem - raspodjeli novca
Željko Komšić, lider DF-a, gostujući na radiju RSG kazao je da je priča o Vijeću ministara završena i nema više "nikakvih zamjena i igrarija ja tebi ovo ti meni ono“, prenosi NAP

 


- Mi u početku nismo bili za mjesto ministra finansija u Vladi FBiH.  A ja sam rekao gospodinu Izetbegoviću (zamjenik predsjednika SDA Bakir op.a.) da ponovo pušta Čovića i Dodika da se svežu na najvažnijoj stvari, to je raspodjela novca.

 

Premijeri i ministri su u UO UIO, Fiskalnom vijeću, oni raspoređuju državni novac. U slučaju da DF ne uzme Ministarstvo finansija, ova osovina Čović-Dodik bi imala četiri pozicije u ta dva tijela, a SDA dvije. Ne znam da li SDA to ne zna, ali stalno ih nešto upozoravam – kazao je Komšić.

 

No, HDZ BiH ne odustaje od tog mjesta, na šta je Komšić kazao da oni mogu napraviti manjinsku vladu i da će je DF podržati.

 

- Mi smo rekli napravite tu vladu, hoćete uvesti Radončića u tu vladu, slobodno ga uvodite. Nećete Radončića iz „xy" razloga i to je za nas uredu. SDA neće s Radončićem.

 

Na prvim tim razgovorima sa SDA i HDZ-om pitali su nas šta mi hoćemo. Mi imamo obavezu da se borimo za svoje birače. Ne može Čovićev birač više vrijediti od DF-ovog. Ako SDA hoće da svoje glasove skoro 300.000 poistovijeti sa 118.000 Čovićevih to je njihov problem, ali ja ne mislim toliko svoje birače pojeftinjavati – kazao je Komšić.

 

Komšić je tokom svog izlaganja kazao da mora stati iza dostojanstva svojih birača, a to isto traži od HDZ i SDA da poštuju birače.

 

Na pitanje ima li pritiska od strane pojedinaca iz stranke, Komšić je kazao da možda između sebe i pričaju, ali njemu niko javno ništa nije rekao.

 

- Nikad ni zbog čije ambicije neću žrtvovati politiku. Da žrtvujem ovaj pravac kojim idem radi nečijih ambicija. Ljudi ko ljudi, vjerovatno ih ima koji se vide na pozicijama, ali niko to glasno ne izgovora. Bitna je politika, moguće je da će biti povrijeđenih i razočaranih. Tu smo zbog politike i političkih ciljeva, kazao je Komšić.

 

Govoreći o odnosima sa koalicionim partnerima, on je rekao da idu na to da te pojeftine.

 

- Izetbegović mi je u subotu rekao ti ćeš to uraditi ti si patriota. Ja sam mu rekao da sam politički patriotizam potrošio na formiranje Vijeća ministara, nije to karta na koju se igra. Kažu za mene "on je to u afektu uradio". Kakav afekt, ja sam mrtav hladan, to će uvijek biti tako – naglasio je on.

 

Birač DF-a jeste jednako kao birač HDZ-a

 

Komšić je kazao da još uvijek nije dobio zvaničan poziv za nastavak razgovora od SDA.

 

- Ne sjedim ja kod kuće i čekam Bakira da me zovne. Ja sam rekao nekim ljudima iz SDA idite i dogovorite se sa HDZ-om, šta kako, ako se možete dogovoriti da poštujemo osnovni princip broj glasova. Nemojte se s nama više dogovarati. Mi smo spremni da budemo opozicija, ali ovdje moraju važiti principi kao svugdje u svijetu. Birač DF-a jeste jednako kao birač HDZ-a ili SDA i ja se sa tim više neću kockati, poručio je Komšić.

 

Ljevica zajedno na lokalnim izborima

 

Na pitanje o ujedinjenju ljevice i odnosu s SDP-om, Komšić je kazao da su ga tokom kampanje željeli dovesti u sukob s SDP-om.

 

- Ali sa SDP-om ja ne mogu imati problem, mi isto mislimo i isto želimo. Ja nisam protivnik ni HDZ-a ni SDA, već politike, nakaradne i loše koja ovu zemlju gura u nešto što ne zna se kako će završiti. Priča o ujedinjenu je prekrupna i prerano ide. Ne mogu ja donijeti tu odluku, već stranka. Brzo će lokalni izbori, možemo zajedno nastupiti – kazao je Komšić.


(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook