Beč godinama na prvom mjestu

Sarajevo zauzelo 161. mjesto na listi najboljih gradova za život

Zabava05.03.15, 09:24h

Sarajevo zauzelo 161. mjesto na listi najboljih gradova za život
Evropski gradovi rangirani su dosta visoko jer su sigurni, postojani i na dobrim lokacijama. Imaju dobre bolnice i škole, kao i javni prijevoz", objašnjava stručnjakinja Kate Fitzpatrick, kako prenosi Telegraph, iz kompanije Mercer, čije je istraživanje uključilo više od 440 gradova iz cijelog svijeta

 


Što se tiče uvjeta za život, Beč je najbolji svjetski grad, i to već nekoliko godina zaredom.



Slijede ga Zurich, Auckland, Munchen i Vancouver, dok poredak ostalih na ljestvici od 10 najboljih svjetskih gradova izgleda ovako: Dusseldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen, Sydney.



"Evropski gradovi rangirani su dosta visoko jer su sigurni, postojani i na dobrim lokacijama. Imaju dobre bolnice i škole, kao i javni prijevoz", objašnjava stručnjakinja Kate Fitzpatrick, kako prenosi Telegraph, iz kompanije Mercer, čije je istraživanje uključilo više od 440 gradova iz cijelog svijeta.



Kandidati su ocjenjivani u deset kategorija među kojima su bile i one vezane za zdravstvenu skrb, odnosno bolnice, te javni prijevoz, zagađenost i slično, prenosi index.hr.



Zagreb je na 97. mjestu, Beograd na 141., Skopje na 159., Sarajevo na 161., a Ljubljana i Budimpešta na 75. mjestu.



Iznenadili su London i New Yokr koji su na 40. i 44. mjestu, a najgori gradovi prema kvaliteti života su, između ostalih, Damask, Kinšasa, Brazzaville, Port-au-Prince i Bagdad.



(Fena/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook