Sa večerašnje rasprave

NSRS: Izmjenama zakona o porezu na dohodak u RS-u izjednačavaju se poreski obveznici u BiH

Front04.03.15, 19:23h

NSRS: Izmjenama zakona o porezu na dohodak u RS-u izjednačavaju se poreski obveznici u BiH
U Narodnoj skupštni Republike Srpske (NSRS) večeras je počela rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak

 



Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija tvrdi da je ovim zakonom predloženo rasterećenje privrednih subjekata, u konkretnom slučaju osnivača i vlasnika udjela u privrednim društvima tako što se oslobađa prihod od dividende i udjela u dobiti od oporezivanja porezom na dohodak.



- Ovakvo opredjeljenje proizlazi i iz činjenice da se na ovaj način izjednačavaju svi poreski obveznici u BiH i sprečava evidentna poreska konkurencija u okviru BiH - naveo je Tegeltija u uvodom obrazloženju predloženih izmjena ovog zakona.



Prethodno je u entitetskom parlamentu završena višesatna rasprava o Nacrtu zakona o doprinosima, kojim je planirano smanjenje ukupnih stopa doprinosa od 1,4 posto.



Supostavljeni stavovi vlasti i opozicije obilježili su raspravu o ovom zakonu, koji je jedan od 14 zakona koje Vlada RS-a naziva reformskih, ali to mišljenje ne dijeli opozicija uz stav da vladajući nastoje da isprave greške koji su u poreskoj politici provodili proteklih godina.



Pitanje opozicionara je i da li će zakon biti upotrebljiv, ako se na nivou BiH ne izvrše izmjene zakona o PDV-u i akcizama, te ukazuju da će manjak sredstava osjetiti i fondovi zdravstva, dječijeg i penzionog osiguranja zbog smanjenja stopa doprinosa.



Tegeltija tvrdi da ti fondovi neće ostati bez sredstava za funkcioniranje.



Inače, u parlamentu RS danas su se čuli i oprečni stavovi zbog čega su Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS-a i član skupštinskog Odbora za praćenje stanja u penziono-invalidskom osiguranju te također član tog odbora Slobodan Brdar na prvoj sjednici glasali protiv uvrštavanja Nacrta zakona o doprinosima na sjednicu, a na ponovljenom zasjedanju promijenili mišljenje i time omogućili raspravu o ovom zakonu.



(Fena/mr) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook