Najoštrije osudio čin tamošnje vlade

Cerić: Skandalozno je i zastrašujuće da vojnici u Kanadi gađaju mete 'Bosnian Male RPG'!

Hronika04.03.15, 19:08h

Cerić: Skandalozno je i zastrašujuće da vojnici u Kanadi gađaju mete 'Bosnian Male RPG'!
Vijest da će vojnici u Kanadi trenirati gađanje na metama naziva "Bosnian Male RPG" i slično skandalozna je i zastrašujuća -smatra reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić

 

Cerić želi vjerovati da je, usprkos tenderu koji je objavila kanadska Vlada, a u kojem su specificirane mete spornog i nedopustivog naziva, taj čin nesmotrena i nedopustivo gruba greška, te da je nadležnim vladinim tijelima promaklo da se tim postupkom nanosi velika uvreda i dugoročna šteta prema prognanicima, danas kanadskim građanima porijeklom iz BiH, ali i državi BiH i njenim državljanima zbog činjenice da se mete za vježbanje vojnika nazivaju njihovim imenom.

 

- Zar se svijet ne sjeća da su građani naše zemlje skoro četiri godine bili žive mete srpskim vojnicima, i ne samo mete već žrtve nekih od najgorih zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata, žrtve koncentracionih logora, opsada, silovanja, etničkog čišćenja i genocida - naglasio je Cerić.

 

Posebno boli činjenica, dodao je on, da se ovako nešto dešava u godini u kojoj se navršava 20 godina od genocida u Srebrenici, gdje je ubijeno više od 8.000 "bošnjačkih meta".

 

- Za sve koji su preživjeli silna zvjerstva u našoj zemlji, zastrašujuće zločine u Višegradu, Prijedoru, Foči, Srebrenici... ovaj skandalozan čin podstiče nemjerljivu duševnu bol i patnju, vraća bolne uspomene na ratne strahote i budi strah za sigurnost i dostojanstvo građana BiH - smatra Cerić.

 

Bošnjacima u Kanadi je, tim povodom, uputio čvrstu podršku u njihovim naporima da zaštite integritet i dostojanstvo imena građana BiH, te izrazio nadu da će i bh. dužnosnici obratiti više pažnje i eventualno zatražiti objašnjenje kanadskih vlasti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Cerićevog kabineta.

 

(Fena/mr) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook