Nogometaš otkrio razlog okončanja karijere

Misimović: Ne mogu više, majke mi...Od sada sam i ja navijač, tek sad počinje zaj*****ja!

Sport04.03.15, 16:14h

Misimović: Ne mogu više, majke mi...Od sada sam i ja navijač, tek sad počinje zaj*****ja!
Ne mogu više, majke mi, rekao nam je 32-godišnji Zvjezdan Misimović u telefonsku slušalicu iz svog doma u Minhenu, potvrdivši tako navode Bilda o oproštaju od igračke karijere - piše Oslobođenje

 

 

Izvor: Oslobođenje

 

 

Vrijeme je za porodicu

 

Imao je Misimović i ranije raznih oproštaja. Tako se dva puta opraštao od reprezentativnog dresa, a opet igrao za BiH i nakon toga. Kada smo ga nazvali, nadali smo se da je izjava o oproštaju izvučena iz konteksta i da će "mitraljezac" Miske i dalje igrati, ali...

 

- Definitivno, neću više. U ova četiri mjeseca, koliko ne igram, shvatio sam da mi treninzi i utakmice ne nedostaju i odlučio sam se posvetiti porodici, otkriva nam Misimović, koji je svojevremeno imao i problema sa leđima, ali to nije razlog zbog kojeg se oprašta.

 

- Osjećam nekad bolove u leđima, ali mogao bih igrati da hoću.

 

Upravo su to i ključne riječi: mogao bi igrati da hoće. Međutim, neće! Čvrsto je odlučio kako ga nogomet više ne privlači, a ni fudbal.

 

- Osjetio sam zasićenje i kroz razgovore sa porodicom donio sam konačnu odluku. Nije ovo odluka koja je donesena naglo, već nakon nekoliko mjeseci razmišljanja i teško da je bilo šta može promijeniti. Čekao sam neku primamljivu ponudu u prelaznom roku, ali ona jednostavno nije došla. Htio sam neki izazov, koji će me pokrenuti i kako se on nije pojavio, tako sam ja odlučio reći definitivno zbogom. Bilo je svakakvih razgovora, ali ništa čega bih se uhvatio, tvrdi Misimović i dodaje kako se sigurno neće predomisliti.

 

- Neću, rekao sam. Gotovo je, još jednom nam je ponovio Misimović, koji planira da se bavi menadžerskim poslom u budućnosti.

 

- Sarađivat ću vjerovatno sa svojim menadžerom Falijem Ramadanijem i agencijom koja me godinama zastupala. Imao sam već nekih razgovora i vjerujem da bih se mogao snaći u tom poslu. Imam iskustvo na svojoj strani i poznanstva, pa će mi biti lakše, ali najprije se planiram još malo odmoriti.

 

A lakše će biti i njegovoj porodici. Baš kao i mnogim vrhunskim sportistima i Zvjezdan je zapostavio porodicu zbog karijere. Sada, kaže da je došlo vrijeme da se to promijeni. 

 

- Luka ima 10 godina, Niki 5, a Noelu je godina. Propustio sam mnogo toga sa moje strane. Njihovo odrastanje, njihove korake i sada se želim posvetiti samo njima. Lijepo je probuditi se i znati da ne moraš na trening, a onda zajedno sa suprugom i djecom prošetati. Stefanija (supruga, op. a) je sebe žrtvovala zbog moje karijere i sad je došlo vrijeme da joj uzvratim. Moram joj pokloniti svu pažnju koju zaslužuje, kaže Misimović uz smješak, dajući do znanja da njegova odabranica sluša naš razgovor.

 

- Zaslužila je. Uvijek je bila tu uz mene i oduvijek mi je velika podrška.

 

Dom je u Minhenu

 

Misimović je, kako nam je priznao, odlučio živjeti u Minhenu. Uostalom, tu je i rođen, tu je i počeo karijeru, a onda je na nagovor Hasana Salihamidžića, zaigrao za reprezentaciju BiH. Ostalo je historija.

 

- Minhen je moj dom. Tu sam rođen i za tu adresu stanovanja sam se odlučio i tako će biti do daljnjeg. Uz Minhen, rado dođem i u Sarajevu, gdje sam češće nego u gradu u kojem su mi rođeni roditelji.

 

Zvjezdan je u svojoj bogatoj karijeri osvojio niz trofeja i za svaki kaže kako je poseban za njega. Osvojio je dvostruku krunu u svojoj prvoj seniorskoj sezoni u dresu Bayerna, pokorio je Bundesligu sa Wolfsburgom, a karijeru ja zaključio osvajanjem Kupa u Kini.

 

- Svaki trofej obilježava jedno posebno poglavlje u mom životu. Bilo je lijepih, ali i ružnih stvari i teško je izabrati šta je od toga naljepše, odnosno najgore. Zaista sam u karijeri prošao mnogo toga i možda je sve to zajedno razlog zbog kojeg sam se odlučio na kraj. Držim da mi je najveći uspjeh zapravo porodica i prijatelji koje sam stekao na ovom životnom putovanju. Međutim, nikoga ne bih posebno izdvajao, jer ljudi koji su mi bitni već se sami prepoznaju.

 

I na kraju smo došli do priče o reprezentaciji. Na pomen oproštaja, Misimović je odao dojam čovjeka koji je čvrsto odlučio reći zbogom, a kada smo otvorili priču o A selekciji BiH, uzdahnuo je...

 

- Bilo je svega, ali nikad nisam kalkulisao kada je u pitanju reprezentacija. Uvijek sam bio tu, jer mi je najbitniji bio taj dres i nikad se nisam pokajao. Otišli smo na SP i to je vjerovatno kruna naših karijera, s tim što sam uvjeren da smo mogli proći i u naredni krug. Da su bile bolje okolnosti i da smo imali više sreće, otišli bismo dalje, ali nismo i to je to, govori nam reprezentativna desetka, kojem je ostala neostvarena želja da karijeru zavši u Bayernu.

 

Poruka navijačima

 

- Kada smo bili prvaci Bundeslige sa Wolfsburgom, dobio sam ponudu da se vratim u Bayern. Imali smo razgovore, ali transfer se na kraju nije realizovao. Odlučile su neke sitnice, ali ne žalim. Put me vodio tamo gdje sam ja htio i sam sam donosio odluke. Ne kajem se ni za jednu koju sam donio, dodaje Misimović, koji je na kraju htio poslati i poruku navijačima reprezentacije BiH.

 

- Htio bih im se zahvaliti na svemu. Bili su tu u dobru i u zlu i u dobrim i u lošim stvarima. Bili su tu i kada nisi smio reći da igraš za BiH i kada je teško bilo nositi ovaj dres. Uvijek smo se poštovali i voljeli i sretan sam što sam zaslužio njihovu ljubav onim što sam pokazivao na terenu. Hvala im još jednom, jer sam od sada i ja navijač, u dahu je rekao Misimović, koji je razgovor zaključio rečenicom...

 

- Druže, vjeruj mi, tek sada počinje zajebancija, rekao je aludirajući na svoj novi početak, bez treninga i bez utakmica...

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook