Uoči sastanka s predstavnicima Privredne komore KS-a

Konaković: Fokusirat ćemo se na domaću proizvodnju, kapital i zdrave subjekte

Front04.03.15, 13:49h

Konaković: Fokusirat ćemo se na domaću proizvodnju, kapital i zdrave subjekte
Prvo što će Vlada Kantona Sarajevo (KS) uraditi jeste fokusiranje na domaću proizvodnju, kapital i zdrave subjekte - kazao je kandidat za premijera Kantona Sarajevo Elmedin Konaković

 

 

To  je izjavio danas prije sastanka s predstavnicima Privredne komore KS-a o stanju i problemima privrednika u tekućem razvojnom poslovanju.

 

Konaković je istakao  da već ima niz ideja te da je s kandidatom za premijera FBiH Fadilom Novalićem kreirao mogućnost direktnog ubrizgavanja sredstava u domaću proizvodnju.

 

- Moj stav je da  grubi nameti koji se povećavaju iz godine u godinu ne daju velike efekte - poručio je.

 

Također je naglasio da je glavni problem u KS-u konstantno gašenje privrede i komunalnih javnih usluga, jer prijašnje vlade nisu posvećivale dovoljno pažnje onima koji su pokretači i proizvođači pozitivnih procesa.

 

Što se tiče 'posrnulih' privrednih subjekata u KS-u, Konaković je kazao "da ih defanziva koja se ogleda u nekoliko političkih subjekata, neće spriječiti u ostvarivanju ciljeva".

 

Predsjednik Privredne komore KS-a Kemal Grebo kazao je da već dugo vremena nije bilo pokušaja rješavanja problema u privredi ni na jednom nivou vlasti.

 

- Naša namjera je da novoj vlasti ukažemo na kapitalne probleme te na koji način bi trebalo riješiti nagomilane probleme - istakao je.

 

Grebo je naglasio da se više od 300 preduzeća u KS-u godišnje 'ugasi' te da to predstavlja veliki problem.

 

- To stavlja dodatni teret na privrednike koji su opstali i zbog toga nemamo uzlaznu liniju u formiranju novih preduzeća, novih radnih mjesta i potrošnje - objasnio je.

 

Kao jedan od većih problema u KS-u, Grebo je naveo stanje u komunalnoj privredi za koje kaže da će se morati poboljšati što prije.

 

- Komunalna privreda neće moći opstati na način na koji je do sada organizirana, posebno ako u sebi ima faktor socijale, koji će se morati izvući - objasnio je.

 

Također je naglasio i važnost usvajanja razvojne strategije, govoreći da je do sada sve rađeno stihijski te da je to utjecalo na izmjenu strukture privrede.

 

Podsjetio je da su u KS-u usvojena dva važna zakona,a to su Zakon o koncesijama i Zakon o javno-privatnom partnerstvu, ali da nema pomaka u njihovoj implementaciji.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook