Skupština KS-a donijela nove odluke

Ukinut bijeli hljeb i savjetničke pozicije, slijede uštede na skupim menadžmentima javnih preduzeća

Front04.03.15, 11:20h

Ukinut bijeli hljeb i savjetničke pozicije, slijede uštede na skupim menadžmentima javnih preduzeća
Zastupnici u Skupštini KS-a usvojili su jučer izmjene Zakona o radnopravnom statusu poslanika i članova Vlade KS-a, te onoga o platama i naknadama u organima vlasti u KS-u, prema kojima su ukinute savjetničke pozicije u Skupštini i Vladi, te bijeli hljeb zastupnicima nakon isteka mandata

 


Predlagač izmjena, poslanik Mirsad Pindžo, kazao je da se ovim izmjenama ostvaruju višemilionske uštede u budžetu KS-a. Naveo je da u jednom javnom komunalnom preduzeću ima sedam savjetnika direktora i da svi oni imaju više plate nego generalni direktori, a ne rade ništa.

 

- Ovim se zakonom ukidaju pozicije savjetnika tako da nijedan ministar, premijer niti predsjedavajući Skupštine neće imati pravo na savjetnika, pojašnjava Pindžo.

 

Donesen je i zaključak kojim se obavezuju Vlada, Skupština, nadzorni odbori i uprave svih javnih preduzeća čiji je osnivač KS, da u roku od 30 dana od dana usvajanja ovog zaključka izmijene svoje pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, kao i druge akte kojima su eventualno regulirana pitanja imenovanja savjetnika i ukinu sve savjetničke pozicije izabranih i imenovanih osoba u preduzeću.

 

Elmedin Konaković, zastupnik SDA, naglasio je da su usvajanjem ovih zakona zastupnici sa ove sjednice poslali važnu poruku, a to je racionalizacija potrošnje, sistematiziranje kompletnog sistema, te da javna uprava bude funkcionalna i ne tako skupa. Dodao je da ono što je danas urađeno govori da će se na taj način baviti problemima, bez obzira na to ko bude premijer i kakva bude Vlada.

 

- Najavljujemo nove korake koje ćemo napraviti u dijelu ušteda u skupštinama javnih komunalnih preduzeća, u objedinjavanju nekih javnih ustanova koje imaju široke i skupe menadžmente i tretiramo upravo taj dio sistema. Uzimat ćemo tamo gdje ima sredstava, štedjet ćemo na skupim menadžmentima javnih preduzeća, racionalizirat ćemo posao, da ni mi koji se bavimo politikom ni državni službenici u radnom vremenu nemamo posebne nadoknade osim plata i toplog obroka, kazao je Konaković.

 

Poslanici su usvojili i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija KS-a. Njim se ukida se Ministarstvo stambene politike, a poslovi iz njegove nadležnosti prelaze u nadležnost Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. Skupština je privremeno imenovala UO Kantonalne agencije za privatizaciju.

 

Imena stigla u centralu

 

Konaković, koji je i mandatar za sastav Vlade KS-a, kazao je da je SDA završila proces predlaganja kandidata za ministarske pozicije.

 

- Ti prijedlozi po našoj hijerarhiji idu na saglasnost u centralnu kadrovsku komisiju SDA. Dok ta komisija ne potvrdi imena, ona nisu formalna i zvanična i zbog toga ih nismo iznosili u javnost. Moguće je da ćemo već naredni dan ili dva obznaniti za svako ministarstvo prijedlog SDA, rekao je Konaković.

 

Nezvanično, SDA bi, uz Konakovića kao premijera, trebala preuzeti Ministarstvo finansija (Jasmin Halebić), saobraćaj (Mujo Fišo), obrazovanje (Elvir Kazazović), resor privrede (Muharem Šabić), Ministarstvo komunalne privrede (Senad Hasanspahić), te prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša (Čedomir Lukić).

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook