Upoznajte najosjetljiviji dio ženskog tijela

Deset činjenica o klitorisu koje niste znali

DEPO PLUS04.03.15, 10:41h

Deset činjenica o klitorisu koje niste znali
Izgleda da je za ljude svemir manja misterija od ženskih privatnih dijelova! Evo male pomoći u prevazilaženju ove bizarne situacije…

 

1. Prava anatomija klitorisa otkrivena je 1998. godine - tri decenije nakon što su ljudi sletjeli na Mjesec! Australijska doktorka Helen O’Conell je 1998. objavila rad u kojem je opisala veličinu, oblik i funkciju klitorisa. Objasnila je da klitoris raste i buja kada je žena seksualno uzbuđena, baš poput penisa kod muškaraca.

 

2. Klitoris je jedini ženski organ čija je jedina svrha zadovoljstvo.

 

3. Većina žena ne može da postigne vrhunac samo uz penetraciju. Seksolozi su utvrdili da između 50 i 75 posto žena može da doživi orgazam samo stimulacijom klitorisa.

 

4. U klitorisu ima dvostruko više nego što ih ima u glaviću penisa – čak 8.000 nervnih završetaka.

 

5. Vidljivi dio klitorisa jako varira u veličini. Klitoris može biti i duži od penisa koji nije u erekciji. Prosječna dužina je oko devet centimetara, ali je većim dijelom skriven unutar kože i tkiva.

 

6. Neke žene imaju genetsku predispoziciju za lakše dožive orgazam tokom seksa. To su one žene koje imaju manju udaljenost između klitorisa i vagine. Ta razlika u prosjeku iznosi oko 2,5 centimetra.

 

7. Ne postoje dva ista klitorisa. Razlikuju se po veličini i obliku.

 

8. Klitoris se ne razlikuje samo od žene do žene već njegova veličina varira tokom života. Klitoris raste, usljed hormonalnih promjena u tijelu žene. Do kraja puberteta, poveća se za 1,8 puta. U 32. godini veći je gotovo četiri puta, a poslije menopauze čak sedam puta se uveća!

 

9. Iako je cijeli klitoris prepun nervnih završetaka, njegov gornji lijevi kvadrat najosjetljiviji je na dodire. Smatra se da je zbog toga i najprijatnija stimulacija klitorisa kružnim pokretima koji završavaju na njegovom vrhu.

 

10. Klitoralni orgazam traje duže od muškog orgazma.

 

(Cosmopolitan.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook