Zbog podsticanja terorističkih aktivnosti

Produžen pritvor Huseinu Bilalu Bosniću: Nastavak suđenja sutra

Hronika03.03.15, 11:38h

Produžen pritvor Huseinu Bilalu Bosniću: Nastavak suđenja sutra
Sud BiH produžio je pritvor Huseinu Bilalu Bosniću, optuženom za javno podsticanje na terorističke aktivnosti, nakon što je kontrolom pritvora utvrđeno da i dalje postoje okolnosti koje opravdavaju primjenu ove mjere

 

 

U Sudu BiH Srni je potvrđeno da pritvor Bosniću može trajati do okončanja sudskog postupka koji je u toku, te da se kontrola vrši svaka dva mjeseca.

 

Naredna kontrola pritvora biće izvršena 27. aprila.

 

Na ročištu održanom 25. februara, Tužilaštvo BiH je zatražilo novo produženje pritvora za Bosnića, koji mu ističe 1. marta, čemu se odbrana usprotivila i predložila određivanje mjera zabrane.

 

Bosnić je optužen za javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

 

Tužilaštvo ga tereti da je tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik selefijske zajednice organizovane na području BiH, van zvaničnih institucija Islamske zajednice, u nekoliko gradova kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

 

Nastavak suđenja Bosniću, koje je počelo 11. februara, zakazan je za sutra saslušanjem dva svjedoka Tužilaštva BiH.

 

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook