Ugledna advokatica odgovara na medijski udar

Vasvija Vidović: Pakuju mi Amarildo Gutić i Avdo Avdić (FTV), zajedno sa državnim tužiocem Dubravkom Čamparom

Front01.03.15, 14:33h

Vasvija Vidović: Pakuju mi Amarildo Gutić i Avdo Avdić (FTV), zajedno sa državnim tužiocem Dubravkom Čamparom
Sarajevska advokatica Vasvija Vidović reagovala je, poslavši saopštenje za javnost, na emitiranje emisije 'Mreža' Federalne televizije 27. februara, i to povodom navoda iznesenih o njoj putem kojih je, kako tvrdi, na nju 'izvršen žestok napad kao na advokata te objavljeno niz neistina'

 

 

U saopštenju koje je poslala navodi: 

 

U prilogu emisije koji se odnosi na nedavno hapšenje sudije Azre Miletić na samom početku priloga, bez bilo kakve ograde u pogledu prezumpcije nevinosti sudije Miletić, lažnim argumentima Federalna televizija sugeriše da sam ja u vezi sa krivičnim djelom koje se njoj stavlja na teret navodeći da se u slučaju sudije Miletić radi o advokatsko-sudijskoj zavjeri.

 

1. Navodi Federalne televizije da je sudija Miletić bila u sudećem vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH koje je pustilo Cvijan Bojana iz pritvora su čiste izmišljotine. Cvijan Bojan je pušten iz pritvora rješenjem prvostepenog vijeća Suda Bosne i Hercegovine od 16. jula 2013 godine, koje je postupalo po uputama Apelacionog vijeća Suda BiH u čijem sastavu nije bila sudija Miletić, već vrsne sudije Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine, Dr. Miloš Babić, Hilmo Vučinić i Mirza Jusufović. Odlukom Apelacionog vijeća u čijem sastavu je bila sudija Miletić iz pritvora su pušteni optuženi Ramić Muhamed, Lalović Ljubiša, Krajišnik Marko, Parađina Vladan i Jevtović Dragan, čiji branilac ja nisam.

 

2. Identična situacija je i u predmetu Lijanović. Istina je da je Apelaciono vijeće Suda BiH, čiji član je bila sudija Miletić, ali ne i jedini član vijeća, niti predsjedavajuća sudećeg vijeća, djelomično uvažilo žalbu odbrane i prema osumnjičenima ukinulo mjeru pritvora i odredilo im mjere zabrane. Međutim, Ustavni sud BiH je, po Apelaciji odbrane, u svojoj odluci broj AP-4309/14 od 18. decembra 2014 godine zaključio da nije uopšte bilo razloga za pritvor po dva osnova te da je pritvor prema osumnjičenima već od njegovog određivanja bio nezakonit iz čega jasno proizilazi da je Ustavni sud BiH donio znatno blažu odluku za osumnjičene od vijeća u kojem je bila sudija Miletić.

 

3. Koliko je meni poznato, ni sudija Miletić, a zasigurno ni ja, nismo posredovale u zapošljavanju Ajle Bešlagić u "Avaz Roto Press" d.o.o. Navodi Federalne televizije da je Bešlagić Ajla kopirala dokumentaciju koju je dostavljala meni kao braniocu u predmetu "Lutka" su najcrnja laž fabrikovana od tužioca Dubravka Čampare i njegovog saradnika. Taj navod disciplinske prijave nije ničim potkrijepljen niti dokazan, a u konačnici je i izostavljen iz prijave.  

 

4. Niti jedan visoki djelatnik ili uposlenik OSA-e meni nije prenio bilo kakvu informaciju koja se odnosi na prisluškivanje sudije Miletić, što predstavlja još jednu u nizu objavljenih laži u emisiji "Mreža".

 

Javnosti je poznato da ja u posljednje dvije godine otvoreno govorim o očiglednom uticaju političkih lobija i spregama političara i familijarnosti pojedinih tužilaca, kao i nepotizmu u pravosuđu, pa je više nego jasno da bi ti tužioci najradije vidjeli mene u zatvoru. Potvrđuje to i prijetnja izrečena iz usta novinara Amarilda Gutića u emisiji "Mreža": "Neka se pripreme i advokati", misleći na njihovo hapšenje. Federalna televizija, očigledno politički izvršilac vladajuće stranke, kontinuirano od 2009 godine do danas preko Avde Avdića, glasnogovornika te iste političke stranke i njenih saradnika, vrši neviđeni pritisak na mene s ciljem da ne branim politički montirane slučajeve o čemu posjedujem nesporne dokaze.  

 

Federalna televizija i njena emisija "Mreža" zaboravljaju da sam ja oslobađajuće presude i druge odluke u korist mojih klijenata dobivala na međunarodnim i drugim sudovima i izvan Bosne i Hercegovine i da svojim izmišljotinama neće dovesti u pitanje moj predan dugogodišnji rad. Sigurno je da ću o teškim pritiscima, kojima sam izložena ne samo ja već i drugi advokati, obavijestiti međunarodne i domaće institucije koje se bave radom pravosuđa, a od Avde Avdića i njegovog urednika emisije "Mreža" tražiti da svoje navode dokažu pred sudom i drugim organima koji se bave radom medija, kaže se u saopštenju.  

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook