Sa sjednice Glavnog odbora

SDP BiH povodom današnje usvojene deklaracije HNS-a: Nije moguća daljnja razgradnja države

Front28.02.15, 19:18h

SDP BiH povodom današnje usvojene deklaracije HNS-a: Nije moguća daljnja razgradnja države
Na današnjoj sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH, koja je započela minutom šutnje za nedavno preminule istaknute članove SDP-a Sabriju Pojskića i Ivana Brigića, usvojena je verifikacija prečišćenog teksta Statuta SDP BiH, usvojena je Informacija o radu Predsjedništva SDP BiH u prethodnom periodu, te Prijedlog odluke o članarini, a članovima je prezentiran i Informacioni sistem za buduću evidenciju članstva u partiji

 

Na inicijativu predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića u Dnevni red sjednice uvršteno je i izjašnjavanje o otvorenom pismu članova SDP BiH sa nedavnog skupa u Lukavcu.

 

Nakon diskusije po ovoj tački Dnevnog reda, koja je uključivala više od 30 diskutanata, Glavni odbor je donio zaključke koji zadužuju Predsjedništvo SDP BiH da se, po pitanju ovog otvorenog pisma, izjasni u što skorije vrijeme. Nakon toga, bit će organizirana sjednica Predsjedništva na koju će biti pozvani članovi organa i zastupnici SDP BiH, koji su potpisnici ovog pisma.

 

Na kraju, donesen je zaključak da se odluke Trećeg vanrednog kongresa ne smiju kršiti i da su, do redovnog Kongresa, zakazanog u oktobru ove godine, obavezujuće za sve partijske organe.

 

Od nove parlamentarne većine ponovo je zatraženo da konačno pokažu ozbiljnost u formiranju vlasti, jer je očigledno da su svi najavljivani rokovi po ovom pitanju već odavno probijeni. Hitnija uspostava vlasti je još potrebnija zbog toga što nepostojanje vlasti ugrožava i novu inicijativu Evropske unije ka BiH i Izjavu o evropskom putu naše zemlje.

 

Kadrovi SDP BiH u izvršnoj vlasti na federalnom nivou u protekle četiri godine su svoje djelovanje obavljali prema zakonima i Ustavu FBiH. Stoga, ukoliko se do 31. marta ne formira nova vlast, ili ukoliko se ne usvoji budžet FBiH za 2015.godinu, Glavni odbor je donio zaključak da kadrovi SDP BiH napuste sve pozicije u izvršnoj vlasti FBiH. 

 

Članovi Glavnog odbora SDP BiH su, povodom današnje usvojene deklaracije Hrvatskog narodnog sabora, o eventualnom, federalnom uređenju BiH u vidu četiri federalne jedinice, ponovili dugogodišnji stav SDP BiH da nije moguća daljnja razgradnja države i da će BiH uvijek biti zajednička država svih njenih građana i naroda.

 

U skladu sa tim, članovi Glavnog odbora su građanima BiH čestitali Dan nezavisnosti, koji je jedan od najvažnijih datuma u njenoj historiji i temelj današnje moderne i suverene BiH.

 

(nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook