Video/Jedan od 100 filmova za sva vremena po izboru magazina 'Time'

Posljednje veliko ostvarenja italijanskog neorealizma večeras u 20.10 na Cinema TV

Mediji28.02.15, 10:45h

Posljednje veliko ostvarenja italijanskog neorealizma večeras u 20.10 na Cinema TV
Vittoria De Sica je prvi dobitnik Oscara za najbolji film van engleskog govornog područja ('Čistači cipela'). Oscara je dobio još tri puta za 'Kradljivce bicikla' (Ladri di biciclette) 1948., 'Juče, danas, sutra' (Leri, oggi, domani) 1963. i 'Vrt Finzi-Continijevih' (Il giardino dei Finzi-Contini) 1971. Tako je uz Federica Fellinija ovu nagradu dobio čak četiri puta. Kritičari smatraju da ga je zaslužio za još dva filma: za 'Čudo u Milanu' (Miracolo a Milano) iz 1950. i 'Umberto D' iz 1952. 'Umberto D.' koji je večeras na programu Cinema TV u 20.10 bio je nominovan za Oscara za najbolji scenario.

 

 

'''Umberto D.'' (1952) je neorealistički film, remek djelo  Vittoria De Sice. Najveći dio glumaca u ovom filmu su naturščici, a medju njima je i Carlo Battisti, koji tumači naslovnu ulogu. Film govori o Umbertu Domenico Ferrari, jednom starcu u Rimu, koji očajnički nastoji da zadrži svoju sobu u jednom skromnom pansionu, čija gazdarica planira da ga izbaci napolje, da bi zadovoljila svoj stil društvenog života. On nastoji da pronađe novac za stanarinu, ali ne može da ga traži od svojih bogatijih prijatelja, a njegovi jedini pravi prijatelji, jedna sobarica i njegov pas Flik, ne mogu da mu pomognu. Film je 2005. bio na listi ''100 filmova za sva vremena magazina Time.

 

 

 

 

 

 

Poslednje veliko djelo stvaralačkog tandema De Sica–Zavattini, film s izrazitim čaplinovskim elementima (preplitanje tragičnog i komičnog, pesimističnost koja ipak ne može potpuno da uguši nadu, lik društvenog marginalca čiji je jedini pomagač biće o kojem se on zapravo brine), poslednje je veliko ostvarenje neorealizma. Usredsređen na psihologiju jednog junaka, film je izvršio prelaz prema tzv. neorealizmu duše ili “rekonstruisanom neorealizmu”.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak) 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook