Foto / Direktorica programa radija Antena Sarajevo otkriva

Ispovijest odlučne Samire Poričanin - Petrešin: Izgubila sam 40 kilograma, ali tu neću stati!

Hronika26.02.15, 14:52h

Ispovijest odlučne Samire Poričanin - Petrešin: Izgubila sam 40 kilograma, ali tu neću stati!
Gošća Novog dana u regionalnoj temi "Prekardašijan" bila je programska direktorica programa na Anteni Sarajevo Samira Poričanin-Petrešin. Naime, Poričanin-Petrešin je za pola godine smršavila 40 kilograma i sada svojom pričom želi motivisati sve koji žele "pobijediti kile"

 


Na pitanje šta je bio prelomni trenutak, Samira Poričanin-Petrešin je kazala: "Ono jedno jutro kada se probudite i pogledate i kažete sami sebi 'šta sam uradila' i kada shvatite da ne postoji naredni ponedjeljak, već da postoji sad i odmah, to je taj trenutak. Rekla sam sebi 'ja danas moram naći način, ne da krenem na dijetu, nego na životni projekat'".


"Na početku sam mislila da je krajnji cilj 40 kilograma, ali sad vidim da tu nije kraj. Moram još 30 kilograma smršaviti. Kada svojim bližnjim pokažem svoje fotografije, tada ih pitam zašto nisu bili grubi prema meni i zašto mi nisu rekli da sam uništila svoje tijelo. Ja nastavljam i dalje i stare fotografije su mi strašna opomena kakva sam bila i kakva žena mogu biti nakon pola godine", dodala je.

 

Na pitanje kako je sve krenulo, rekla je: "Prije sam prekidala dijetu svakih 15 dana i uvijek sam govorila suprugu da sam gladna i da to ne mogu i onda sam shvatila da ne mogu biti sama u tome, da mi treba pomoć stručnjaka. Započela sam sa dijetom protekal".

 

samira-poricanin-petresin2

 

O podršci okoline, Poričanin-Petrešin je kazala kako je jako bitna. "Sve mi je bio izazov. Prijateljima i porodici sam rekla da ne želim ići na roštiljanje, na porodične ručkove i poštovali su i nisu me dovodili u situacije da dolazim u iskušenje. Podrška porodice i prijatelja, kao i  kolega je izuzetno bitna. Bitno je da znate da 40, 50, 60, kilograma ne možete izgubiti sami, morate imati stručnu pomoć".


Na pitanje da li je to ovisnost, izjavila je: "Ako nisam mogla preživjeti bez čokolade niti jedan dan, naravno da sam bila ovisna. Nećemo sebi da priznamo da smo toliko debeli i uvijek u drugim stvarima tražimo razlog".


Kada je odlučila da svoju priču podijeli javno, pisalo joj je preko 150 žena i to ju je motivisalo da i dalje radi na sebi i da motiviše druge. Na pitanje koja su najčešća pitanja, Samira Poričanin-Petrešin je kazala: "Meni je žao što je većina tih žena priznala da se povukla u sebe i da se kriju iza ogromnih stvari. Ja barem to nisam radila. Obožavam druženja sa ljudima i nisam imala kompleksa, ali očito žene imaju. Svima stojim na raspolaganju, ali nisam blaga prema njima jer ni drugi nisu trebali biti blagi prema meni. Tada sam došla na ideju da počnem pisati blog 'Prekardašijan' i nemam ambiciju da budem premršava žena samo da se zna".

 

samira-poricanin-petresin

 

Na pitanje da li je debljina bila njen problem i od djetinjstva, Samira Poričanin-Petrešin je kazala da nije imala veliki problem tada, već je problem nastao prije nekih sedam godina. 

 

Na pitanje da li je konzumacija ogromne količine hrane bila zbog stresa, Poričanin-Petrešin je rekla kako nije imala nikakve pretjerane probleme, ali da je sada naučila da se problemi i stres mogu rješavati i na druge načine, i da to nije čokolada od 300 grama kao ni meso na koje stavite i rižu i hljeb.

 

Dodala je i da je u ogledalu vidjela izobličenu masu i da je pomislila da to nije ženska figura. "To je bio trenutak kada sam otišla i nazvala ljekara. Kazala sam im da budu grubi i autoritet prema meni i da mi treba vojnički režim", rekla je.

 

Na pitanje šta će danas i koliko pojesti, Samira Poričanin-Petrešin je rekla: "Jutros sam popila proteinski napitak i to je bio doručak. Kada dođem na posao, pojest ću proteinsku čokoladicu, a nakon toga će biti ručak koji će se sastojati od supe od šampinjona sa povrćem, a do kraja dana će biti još dva obroka uz suplemente.

 

Dodala je i da nije smršavila zbog drugih već zbog sebe i da hoće da bude lijepa.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook