Sastao se sa njemačkim ambasadorom

Nikšić: SDP će i u opoziciji biti dio rješenja

Front26.02.15, 13:17h

Nikšić: SDP će i u opoziciji biti dio rješenja
Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) Nermin Nikšić primio je danas ambasadora Savezne Republike Njemačke u BiH Christiana Hellbacha, a tema posjete bila je aktuelna politička situacija u BiH

 



Osim političke situacije u BiH, Hellbach je želio saznati informacije o radu novog rukovodstva SDPBiH i planovima partije za buduće političko djelovanje.



- SDPBiH je stranka evropskog kroja, koja se oduvijek izdizala iznad nacionalnih podjela u BiH i to je prepoznato i van granica BiH. Zato nam je bitno znati kakav je stav SDP-a po pitanju novog pristupa Evropske unije ka BiH, čiji je fokus poboljšanje ekonomskog napretka vaše zemlje - kazao je Hellbach.



Istakao je da svakodnevne političke teme ne ostavljaju puno prostora za ekonomski napredak, "a kada bi se ljudi u BiH više posvetili ekonomskim, umjesto političkim, temama, BiH sigurno ne bi bila gdje sada jeste".



Ipak, dodao je, nedavno zajedničko usvajanje Izjave o evropskom putu BiH ohrabruje, ali zabrinjavajuće je sporo formiranje nove vlasti, a "upravo je formiranje vlasti jedan od uslova što brže implementacije inicijative oko novog pristupa EU ka BiH".



Nikšić je Hellbachu još jednom ponovio stav SDPBiH o jasnoj opredijeljenosti za evropski put BiH te dodao da će SDP i u opoziciji biti dio rješenja, pogotovo u pitanjima koja se tiču evropskih integracija BiH.



- Nažalost, spora uspostava vlasti, osim usporavanja BiH ka evropskom putu, negativno se odražava i na SDPBiH, jer se zbog našeg učešća u vlasti, zbog toga što nova vladajuća parlamentarna većina još nije uspostavila novu federalnu vlast, ne možemo bolje posvetiti reorganizaciji i demokratizaciji partije, ali, u isto vrijeme, ne možemo opoziciono djelovati - kazao je Nikšić.



Istakao je da novo rukovodstvo SDP-a od imenovanja na Trećem vanrednom kongresu radi na potpunoj demokratizaciji partije te da su upravo u procesu predstavljanja Programa rada SDPBiH za 2015. godinu po organizacijama širom BiH, koji je naišao na odličan prijem kod članstva.



- Uveli smo demokratske standarde u vidu izbora za predsjednika partije i predsjednika kantonalnih i općinskih organizacija, što do sada nijedna stranka u BiH u ovom obimu, nije provela - rekao je Nikšić.


Izrazio je nadu da će u što skorije vrijeme doći do uspostave vlasti na nivou Federacije BiH, kako bi nova parlamentarna većina dokazala ozbiljnost u provođenju obećanja građanima sa prošlogodišnjih općih izbora, saopćeno je iz SDPBiH.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook