Prijevremeni lokalni izbori

Zabilježene nepravilnosti tokom glasanja u Stanarima, Istočnom Drvaru i Domaljevcu-Šamcu

Front01.02.15, 18:16h

Zabilježene nepravilnosti tokom glasanja u Stanarima, Istočnom Drvaru i Domaljevcu-Šamcu
Posmatrači Koalicije su uložili tri primjedbe u zapisnike o radu biračkih odbora

Glasanje na današnjim prijevremenim lokalnim izborima u općinama Domaljevac-Šamac i Istočni Drvar, te prvim izborima u općini Stanari, na većini biračkih mjesta protiče bez većih smetnji, uz nekoliko uočenih nepravilnosti, saopćeno je iz Koalicije "Pod lupom".

 

Posmatrači Koalicije su uložili tri primjedbe u zapisnike o radu biračkih odbora.

U DOMALJEVCU NA IZBORE IZAŠLO 44,29 POSTO BIRAČA

Na današnje prijevremene izbore u općini Domaljevac-Šamac izašlo je 1.658 birača ili 44,29 posto od 3.749 registriranih, na sedam redovnih biračkih mjesta u toj općini.

 

Osim njih, putem pošto moglo je glasati 667 birača, a 100 birača imali su pravo glasa u odsutnosti. Njihovi glasovi bi u konačnici mogli i odlučiti o izboru budućeg načelnika općine Domaljevac-Šamac.

 

Na izborima Domaljevčani su birali novog općinskog načelnika između dva kandidata: Mate Prgometa iz HDZ-a BiH i Maria Jurkića iz HDZ-a 1990.

 

Sva biračka mjesta zatvorena su u 19 sati, a izbori su protekli u potpunom redu i bez ijednog incidenta.

 

Jedna od primjedbi se odnosi na općinu Domaljevac-Šamac (BM 020A002) zbog prisustva promotivnih materijala jednog političkog subjekta u krugu od 50 metara oko biračkog mjesta.

 

Preostale dvije se odnose na biračka mjesta u općini Stanari (BM 040B003 i 040B005) zbog više od šest slučajeva tzv. porodičnog glasanja.

 

Također, na dva biračka mjesta u općini Stanari birački odbori su dozvolili da manji broj birača glasa bez provjere identifikacionih dokumenata, što također nije dozvoljeno (BM 040B003 i 040B007).

 

Prema izvještajima posmatrača Koalicije 'Pod lupom', primjetan je značajan broj posmatrača političkih subjekata na svim biračkim mjestima, u prosjeku pet po biračkom mjestu, što pokazuje zainteresiranost političkih subjekata za regularnost ovih izbora.

 

ZATVORENA BIRAČKA MJESTA U STANARIMA I ISTOČNOM DRVARU

 

U Stanarima su večeras u 19 sati zatvorena biračka mjesta na kojima su registrirani stanovnici te "najmlađe" općine u RS-u birali načelnika i odbornike u lokalnom parlamentu.

 

Prema prvim nezvaničnim informacijama iz Općinske izborne komisije, izlaznost je bila na zadovoljavaljućem nivou i iznosi oko 60 posto.

 

Pravo glasa na izborima u Stanarima imalo je 7.943 birača. Od tog broja, za glasanje na redovnim biračkim mjestima upisano je 7.856 birača, u odsustvu 16 i izvan BiH 71 birač.

 

Za načelnika Stanara građani su mogli da biraju između kandidata Dušana Panića iz SNSD-a, Mladena Kršića iz SDS-a i nezavisnog kandidata Marinka Janjilovića.

 

Za 15 odborničkim mjesta u Skupštini općine Stanari prijavilo se sedam političkih partija - SNSD, SDS, DNS, SP, HDZ BiH, PDP, Srpska alternativa, te četiri nezavisna kandidata - Mirko Kajganić, Radojica Keser, Slaviša Đukić i Borka Stanković.

 

Izbori u Stanarima su održani nakon što je Narodna skupština Republike Srpske početkom septembra 2014. usvojila zakon o osnovanju ove općine.

 

Stanari su imali status općine do 31. januara 1960. godine, a sve do septembra prošle godine bili su naselje u sastavu grada Doboja.

 

Prve preliminarne nekompletne rezultate izbora Centralna izborna komisija BiH će objaviti večeras do 22.30 sati na svojoj internet stranici.

 

U općini Istočni Dravar danas su održani prijevremeni izbori za načelnika te općine.

 

Za izbore je bilo registrirano 176 birača koji su mogli da biraju između dva kandidata za načelnika - Milke Ivanković (Zavičajni socijaldemokrati-Mile Marčeta) i Milovana Mihajlovića (Socijalistička partija).

 

Do 19 sati kada je zatvoreno jedno biračko mjesto koje je jedino i bilo u funkciji glasala su 93 građanina, odnosno 65 posto registriranih birača.

 

Glasanje je proteklo bez problema, potvrdila je predsjednica Opštinske izborne komisije Vesna Aćić.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook